Amasya Hamamözü Alanköy Köyü

Amasya Hamamözü Alanköy Köyü

Alanköy Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Alanköy, Amasya ilinin Hamamözü ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 112 km, Hamamözü ilçesine 17 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyün adının nereden geldiği ve hakkında bilgi yoktur. köyümüzün tarihi hamamözü'nün kuruluşu ile hemen hemen aynı yıllara rastlar ki köyün büyüklerinin anlattıklarına göre kafkaslardan gelen türkmen kabileleri osmanlı zamanında göçebelikten yerleşik hayata geçirilmek için oluşturulan iskan zorunluluğu sonucu hamamözüne yerleştirilmek üzere yer gösterilir. o yıllarda gümüşlü ibrahim ağanın bir çiftliği olan hamamözünde 2 veya 4 hane arası çiftlik ağasının evi ile çiftlik çobanlarına ait barınaklar olduğu söylenir. yani bu anlatılanlar osmanlı rus savaşlarından çok öncelerine rastlamaktadır. zaten köyümüzde oturanlara ait mernis kayıtlarına göre gidildiğimde alan köyü doğumlu olan 1830 doğumlu kişilerin kayıtlarına bile rastlanmaktadır. hamamözünde gösterilen yeri beğenmeyen göçebe zihniyetteki dedelerimiz bize daha rahat sivri sineklerin rahatsız edemeyeceği yerlere gidelim derler ve şimdiki alan köyünün bulunduğu dağın yamacına yerleşirler.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

O zamanlar köyümüz de küçükbaş hayvancılığın çok yapıldığı özellikle keçi denilince akla ilk olarak alan köyü keçisi geldiği yine büyüklerin anlatımı ile sabittir. köyümüzün yakın tarihte yıkılan ahşap camisi ve yine taş içerisine yerleştirilen 25 m.den fazla uzunluğu ile çam öz etrafına tahtadan yapılan minarenin yapımı miladi olarak 1895 olarak kayıtlara geçmişse de o minarayi yapanların zamanın rum ustaları olduğu ve babannemin doğumu miladi olarak 1908 olduğu kayıtlarda olmasına rağmen babannenin annesinin bile minarenin ne zaman yapıldığını bilmediğini söylemesi yine bize köyümüzün tarihi hakkında bayağı ip ucu vermektedir. bu da ortalama olarak 1850'li yıllara tekabül etmektedir. köyümüzün yaklaşık olarak tarihi 1700'lü yılların ortalarına kadar gittiği yine köyde meftun mezarlara göre tespit edilebilmektedir.ayrıca köylünün konuşma şivesi eskiden kullandıkları arç ve gereçler incelendiğinde tam bir orta asya kültürü karşımıza çıkmaktadır.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi olarak orta karadeniz yöremizde kullanılan ortak yemekler keşgek, karabaklalı sarma ve yöreye has el yapımı tarhana gibi ortak yemeklerimiz bulunmaktadır. oyunları olarak yine çorum yöresinde oynanan halayları ve gece oynanan sinsinve ya simsim gibi çeşitli oyunları bulunmaktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.