Amasya Hamamözü Mağaraobruğu Köyü

Amasya Hamamözü Mağaraobruğu Köyü

Mağaraobruğu Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Mağaraobruğu, Amasya ilinin Hamamözü ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 105 km,Hamamözü ilçesine 10 km Gümüşhacıköy ilçesine ise 13 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Köy gelenek ve görenek yönünden göçer Türkmen geleneklerini yaşatmaktadır. Yöreye özgü başlıca yemeklerimiz tarhana çorbası baklalı yaprak dolması toyga (yayla) çorbası haşhaşlı çörek keşkek dir.Düğün nişan ve bayramlarda da genelikle bu yemekler yapılır. Köyde tamamen doğal ortamdan toplanmış kuşburnulardan çok güzel kuşburnu ezmesi yapılmaktadır köyde düğünler genellikle cuma günü başlar ve pazar günü gelin almayla veya gelin çıkarmayla biter Düğün ve nişanlarda başlıca halay semah çiftte telli sarıkız gibi yöreye özgü halk oyunları oynanır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılık dır.Köyde ve köy çevresinde iş imkânlarının olmamasından dolayı köyde göç olayları yaşanmaktadır. köyümüzden başta gümüşhacıköy istanbul ankara gibi yerlere göç olmaktadır. Köyün toplam 1800 dekar tarıma elverişli arazisi vardır köyde başlıca Buğday arpa Nohut Haşhaş Fiğ tütün yetiştirilmektedir. 1980'li yıllarda daha çok küçük baş hayvan yetiştirilken günümüzde ise büyük baş hayvan yetiştiriciliği artmış küçük baş hayvan yetiştiriliciği ise önemli oranda düşmüştür.

Köyde, ilköğretim okulu ve okul lojmanı vardır ancak taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. köyde cami ve imamı vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.köyde cep telefonu çekmektedir ve yaygın olarak kullanılmaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
1
1
1
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.