Amasya Hamamözü Tekçam Köyü

Amasya Hamamözü Tekçam Köyü

Tekçam Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Tekçam, Amasya ilinin Hamamözü ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 102 km, Hamamözü ilçesine 18 km uzaklıktadır. Her tarafı dağlık bölgelerden oluşan biryerdir. Köseler köyü ile arasında(yüyrüyerek) bir saatlik yol vardır.Yemişen köyü ile arasındaki mesafe ise(arabayla)1 saatlik yol vardır.

Gümüşhane ili Kürtün nahiyesi Demirciler (Harıd-ı Kebir) köyünden Rum çetelerinin yapmış olduğu zulüm ve baskılar nedeniyle daha güvenli olan Anadolu'nun iç kesimlerine 1870-1890 gibi göç etmişler ve bir daha geri dönmeyerek buraya yerleşmişlerdir. Yıllar boyunca bu köyde iç içe yaşamışlardır. Bu köyün adının Tekçam olmasının nedeni Rumlardan kaçan halk bir kış günü bu köye gelmişlerdir. Kış mevsimini bir çam ağacının altında geçirmişlerdir. O yüzden köyün adını TEKÇAM koymuşlardır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyün kökeni Gümüşhane ilinden geldiği için kültür bakımından Gümüşhaneyle aynıdır. Büyüklerine saygılı küçüklerine sevgili bir nesil yetişmektedirler. Köyümüzdeki eksiklikleri gün geçtikçe belirlemişler ve elele vererek bu eksiklikleri tamamlamışlardır (Cami, okul, çeşme, yol vs). Hiçbir şeyi israf etmemeye dikkat etmişlerdir ve durumu iyi olmayan kişilere yardım etmişlerdir.

Köyün iklimi karasal iklim etkisi altındadır. Yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk geçmektedir.

Yıllara göre köy nüfus verileri 1990 = 99 kişi 2000 = 50 kişi 2010 = 35 kişi.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol Yemişen'e kadar asfalt olup diğer tarafı stabilizedir. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum