Amasya Hamamözü Yukarıovacık Köyü

Amasya Hamamözü Yukarıovacık Köyü

Yukarıovacık Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yukarıovacık, Amasya ilinin Hamamözü ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 85 km, Hamamözü ilçesine 10 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, köyümüz Karadeniz Bölgesinde olmasına rağmen Karasal İklim hakimdir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Yukarıovacık köyümüzün yaklaşık 300 yıllık bir geçmişi vardır. Geçmişte, hayvanların su içmesi için yapılan olukların çok olduğu söylenir. Oluk: Çeşme önünde su birikmesi için tahtadan yapılan dikdörtgen ve çukur yapı. Bu oluklara "yalak" denir. Köyümüz de bu yalakların çok olması sebebiyle geçmişte "Yalaklı" olarak anılırmış. Köyün tüzel kişiliğinin kazanılmasıyla ismi "Ovacık" olarak değiştirilmiştir. Bu köye yakın olan başka bir köyede ovacık ismi verildiği için, ayırımın kolay olması sebebiyle Yukarı ve Aşağı diye ikiye ayrılmıştır. Konum itibariyle yukarıda olan köye "Aşağıovacık" aşağıda olan köyede "Yukarıovacık" ismi verilmiştir. Sebebi ise zamanında köyümüzde yaşayan Nene Hatun adında sözü geçen bir zat-ı muhterem "Benim köyümün adı aşağı olamaz" diyerek köyümüzün adını Yukarıovacık koydurmuştur.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Gelenek ve göreneklerimiz Anadolu kültürünü yansıtmaktadır. Köyde düğünlerimiz 3 gün sürmektedir. 1. gün köy sakinleri toplanır ve düğün sahibine yardımcı olunacak konuları, gelecek misafirlerin ağırlanması gibi organizasyonlar yapılır. Buna "danışık" denir. 2. gün öğleden önce damat hamama götürülür. Öğle yemeğinde köyümüze has yemek olan "keşkek" dağıtılır. Öğleden sonra damat donatılır ve akşam kına gecesi yapılır. 3. gün gelin alma işlemide yapılarak düğün bitirilir. Düğünlerde genel olarak Çorum halayı, sarıkız, misket, halay, çifte telli, genç osman, izmirde balayı gibi oyunlar oynanır. Yemeklerden daha önce bahsettiğim gibi keşkek yemeği ünlüdür. Ayrıca "pancar çorbası" ve "toga çorbası" ünlü yemeklerdendir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.