Amasya Merzifon Akören Köyü

Amasya Merzifon Akören Köyü

Akören Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Akören, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür. Köyün adı eskiden 'Agveran' dır. Agveran zor söylendiği için gün geçtikçe Avren denmeye başlanmıştır. Ve bu Avren olarak devam etmiştir. Şimdiki adı Akören'dir. Akören ismi neden konulduğu hakkında pak fazla bilgi yoktur ama bir rivayate göre beyaz el örgüsü çok yapıldığı için Akören ismi verildi diye söylenmiştir.

Köyün yemekleri' 'pıtıl sacüstü, bişi, pide, keşkek ,somun ekmegi, hashaslı, sinivecörek. Amasya iline 56 km, Merzifon ilçesine 10 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesihem de kanalizasyon şebekesi vardır. Sağlık ocağıbulunmaktadadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Akören köyü eski (yukarı) yeni (aşagı) köy olarak ikiye eyrılmaktadır. Ayrılma sebebi eski (yukarı) köyün sık sık sel baskınlarına maruz kalması sonucu devlet tarafından yeni yerleşim yeri oluşturulmuş (aşagıköy)afet evleri olarak adlandırılmıştır.

Akören köyünde birisi yeni (aşagı köyde)diger ikisi ise eski (yukarı köyde) olmak üzere üç cami bulunmaktadır.

Günümüzde her iki bölge de yaşam alanı olarak kullanılmaktadır. Bu durum özellikle ormanlar agaçlandırılıp yukarı köyü su basması olayları sona ermesinden itibaren gerçekleşmiştir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum