Amasya Merzifon Akpınar Köyü

Amasya Merzifon Akpınar Köyü

Akpınar Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Akpınar, eski ismi Üskü, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür. 

Köydeki meşhur Çırçır Çeşmesi'nden esinlenerek "Akpınar" adı verilmiştir. Köy halkının geçmişi diğer civar Kürt köylerinde olduğu gibi 1800'lerin ortalarında köye yerleşmişler. Köy nüfus yönünden 90'lı yıllara kadar yoğun iken genç nüfusun yeni iş imkanları bulmak için öncelikle İstanbul Büyükçekmece'ye ve ayrıca Almanya, Fransa ve diğer ülkelere göç etmeleriyle azalmıştır. Ancak yaz aylarında köyün canlandığı ve kalabalıklaştığı görülür. Köy halkından İstanbul'da bulunanlar çeşitli iş kollarında çalışmaktadır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Yemekleri yaprak sarma, keskek ve somun ekmek tüketilmektedir. Ayrica Palüla denilen köye özgü bir hamur yemegi vardir. Köyde yoğurtlu çorbalar ve hamur işi çeşitleri yaygındır. Özellikle haşhaşlı çörekler diğer köylerde olduğu gibi çok sevilmektedir. Köyde düğünler genellikle perşembe akşamı başlar, cumartesi gecesi dahil davul-zurna eşliğinde özel bir havası olan sımsım oynanır. Cumartesi akşamı kına gecesi yapılır, pazar günü öğleden sonra damadın köy meydanına çıkması ve takı takılmasından sonra son bulur. Köy halkı sünni hanefi mezhebindendir. Şehbızın diye bilinen Kürtlerdendir.

Amasya iline 65 km, Merzifon ilçesine 20 km uzaklıktadır.Köyümüze Merzifon-Çorum yolunda 15 km gidildikten sonra sola sapıp Saraycık köyünden geçilerek varılır. Ayrıca Kızıleyrek, Esentepe, Oymaağaç köyleriyle sınırı vardır.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Ancak kışları soğuk geçtiği gibi yazları da özellikle aniden görülen dolu yağışları köydeki tarım faaliyetlerine zarar vermektedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi vardır ancak PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde maalesef çöp vs. gibi çevre temizliği konusunda gerekli tertibatı yoktur.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum