Amasya Merzifon Gelinsini Köyü

Amasya Merzifon Gelinsini Köyü

Gelinsini Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Gelinsini, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Gelinsini köyüne yakın kilise denen mevkide Osmanlılar döneminde Ermeni köyü varmış. Kurtuluş savaşından sonra değişik bölgelerden yörükler gelerek şu anki köyün kurulu olduğu bölgeye yerleşmişler. En kalabalık olduğu dönemde (1965) köy nüfusu 250-300 hane sayısına kadar yükselmiştir. Fakat şu an köy nüfusu çok azdır ve genellikle merzifona göç etmişlerdir. Köyde ikamet etmiş olan Karakeçililer, yeni Osmanlılar, Haytalar, Honamlılar, Horzumlular, Kızılışıklılar, Sarıkeçililer, Saçıkaralılar, Saçmazlar gibi değişik yörük sülaleri vardır.

Düğünlerde çeşitli eğlenceler yapılır. Koşu,güreş,atış yarışması...vb... Meşhur yemekleri;keçi etinden yapılan saç kavurması,topça(kıyma ile bulgur karaşımı)yemekleridir.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Amasya iline 62 km, Merzifon ilçesine 15 km uzaklıktadır.Köy ormanlık ve dağlık olup,zemin düz olmayıp eğimlidir. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Kış erken gelir geç gider.

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.