Amasya Merzifon Karşıyaka Köyü

Amasya Merzifon Karşıyaka Köyü

Karşıyaka Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Karşıyaka, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 42 km, Merzifon ilçesine 21  km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Karşıyaka Köyü, Amasya ve çevresinin en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Öyle ki, Karşıyaka Köyü'nden çıkarılan ve Amasya Müzesi'nde hâl-i hazırda sergilenmekte olan taşlar vardır. Maalesef şu an o taşların hangi medeniyetin izlerini taşıdığını açıklayabilecek mâlûmâtım yok. Ancak verdiğimiz bilginin doğruluğu, yapılacak küçük bir tetkikle anlaşılabilir.

Köyümüzün son 1000 yıllık tarihine gelince; köyün, Anadolu'nun hızlı bir Türkleşme devresine girdiği dönemlerden itibaren Ermeniler ve Türkler arasında sık sık el değiştirdiğini düşünüyorum. Zira köyün eski ismi, Osmanlı kayıtlarında "Kelikiras" olarak geçmektedir ki, bu ismin bir Ermeni ismi olması da yüksek bir ihtimâldir.

Daha sonraki dönemlerde köyümüz önce Anadolu Selçuklu Devleti'nin, ardından da Kadı Burhaneddin Beyliği'nin hâkimiyeti altına girmiştir; tıpkı tüm Amasya bölgesi gibi. Ve elbette son olarak Osmanlı idâresi altına girmiştir. Bu devre ait olarak konuşulan bir rivâyeti nazar-ı itibara alacak olursak, Yavuz'un bir doğu seferi esnasında Merzifon'un değil, Gelgiras'ın (yani Karşıyaka'nın) yakınlarında bir yerde çadır kurdurduğu söylenmektedir. Elbette bu rivâyetin ne derece doğru olduğu bilinmiyor.

Karşıyaka Köyü'nün tarihini en kaba hatlarıyla böyle izah etmek mümkün. Ancak köyün tarihî serüvende, bugünkünden çok daha büyük ve mühim bir yere sahip olduğunu söylemek, sanırım yanlış bir hüküm olmayacaktır.

Karşıyaka Köyü, içinde bulunduğu kültürel çevrenin tüm izlerini taşıyan bir yerleşim sahasıdır. Zaten bunun aksi bir durumun olabileceği düşünülemez. Düğünlerden bayramlara, yemek alışkanlıklarından komşuluk münasebetlerine kadar her türlü içtimâî renk, Orta Anadolu ve Orta Karadeniz yörelerinden mülhemdir.

Karşıyaka Köyü'nün en mühim üretim faaliyeti, tarımdır. Köyün sahip olduğu geniş ve düz arazi, tarıma son derece elverişlidir. Ve fakat sağlam bir sulama organizasyonunun olmayışı, arazinin verimliliğini düşürmektedir.

Köy için hayvancılık ikinci bir üretim faaliyetidir. Köyde hayvancılığın nispeten geri oluşunun sebebi, geniş otlakların olmayışıdır. Yukarıda da zikrettiğimiz gibi son derece verimli ve düz bir ova görünümü arz eden köy arazisi, köyde hayvancılığı zora sokan en mühim sebeptir.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.