Amasya Merzifon Kıreymir Köyü

Amasya Merzifon Kıreymir Köyü

Kıreymir Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Kıreymir, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Kıreymir, 1530 tarihli Amasya livasında "Eymür Karyesi" olarak geçmektedir. Eymür, Oğuz Türklerinin bir boyudur. Muhtemelen bu Oğuz boyunun alt kollarından ayrılanlar bularda "Eymür Köyünü" kurarak bu boy adını yaşatmışlardır. Köyün resmi kayıtlara göre 500 yıllık bir tarihi kesinlik kazanır. Buranın köy olmadan önceki mezralık dönemleri de göz önünde bulundurulursa Kıreymürün tarihi 600/700 yıllıktır diyebiliriz. 13.12.2007 S.CEYLAN köye ilk gelen dedemin babası hüseyin dane dir.....

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyün çoğunluğu Alevi'dir. Alevi kültürüne göre yaşarlar. Köyün meşhur yiyecekleri : Haşhaşlı çörek, keşkek, sac üstü olarak tabir edilen sac üzerinde yapılan lavaş ekmeğidir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık hizmetleri Yakupköy de bulunan Sağlık ocağı ile sağlanmaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.