Amasya Merzifon Ortabük Köyü

Amasya Merzifon Ortabük Köyü

Ortabük Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Ortabük, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür.

Tarih: Köyün adının oluşması 15. yüzyıllarda, Anadoluda Amasya ve civarında çeşitli beylikler bulunmaktaydı.VezirKöprü ve Merzifon arasında hüküm süren ve şimdiki Tavşan dağında yaşayan Mirdat oğlu Celalettin Taşan Bey hüküm sürmekteymiş. Bu yüzden Tavşan Dağı adının burdan gelmiş olabilecegi söylenmektedir. Fakat Ortabük Köyü'nün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Ahalisi Besleney Çerkeslerindendir. Ne zaman kuruldugu kesin olarak bilinmemektedir.

Kültür: Köyün gelenek, görenek ve yemekleri. Köyümüz çok eski tarihlerden beri kurulmuş olup, nüfusun tamamı cerkesdir. Köyümüz genelde birbirleriyle akraba olan birkaç kabileden oluşmaktadır.1980 yılına kadar nüfusu 200 lerin üstünde seyretmekte iken daha sonra yavaş yavaş azalmaya başlamıştır. yemeklerden de her yerde bilinen cerkez tavugu meşhurdur.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Coğrafya: Amasya iline 77 km, Merzifon ilçesine 30 km uzaklıktadır.Köyümüze yakın iki tane yine cerkez olan aşagı bük ve yukarı bük köylerle sınırdır. Etrafı güzel ormanlarla cevrili yeşili,suyu ve ormanıyla bütünleşen muhteşem bir doğa harikası şirin bir yerdir.

İklim: Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Ekonomi: Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdı.2005 de kurulan bir kooperatif mevcuttur,hayvancılığı dahada geliştirmek ve daha verimli üretim yapmak amaclı geniş kapsanlı bir kooperatifdir.dahada geliştirilirse iyi ilacaktır.

Muhtarlık: Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 -AHMET ŞAHİN
1999 - AHMET ŞAHİN
1994 - ABBAS ŞAHİN
1989 - ABBAS ŞAHİN
1984 -ABBAS ŞAHİN
Altyapı bilgileri: Köyde, ilköğretim okulu vardır fakat ögrenci mevcudu az oldugundan taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağıvardır fakat nüfusu az oldugundan ebe ve hemşire verilmemektedir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Kışları yollar yogun kardan dolayı kapanır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.