Amasya Merzifon Oymak Köyü

Amasya Merzifon Oymak Köyü

Oymak Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Oymak, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 55 km, Merzifon ilçesine 10 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.  Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy adını, 1946 yılında 4 km mesafedeki Kıreymir köyünden göçerek köyü kuran Sabri OYMAK ve ailesinden almaktadır.

Kıreymür Köyü'nün adı 1530 tarihli Amasya livasında 'Eymür Karyesi' olarak geçmektedir. Eymürler Oğuz Türklerinin bir boyudur. Bu ad muhtemelen bu boyun bularda kalan bir alt kolu olabilir. 1530'larda kayıtlara geçen köyün birkaç yüz yıl öncesi de olmalı. 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Piri Baba Ocağı'ndan gelen dede aileleri Merzifon'da ve Merzifon'un Oymak Köyü'nde bulunurlar. Kulfakır (Ali OYMAK) ve ailesi bu soydandır. Kulfakır (Ali OYMAK)'ın türbesi, Piri Baba türbesine 100 metre yakınlıktadır ve kendisinin yaptırdığı evinin bahçesindedir.

1200/1300'lü yıllarda yaşayan Piri Baba'ya bağlı bölgede 60-70 köy olduğu geçer. Piri Baba'nın bulunduğu yer Sarıbayır olarak bilinir. Bu Sarıbayır sözünün Sarı Bayındır'dan gelmiş olabileceğini ileri süren araştırmacılar vardır. Sarı Bayındır, Oğuz Türklerin bir boyudur. Oymak köyünde bulunan ve bölgede İdrisoğulları olarak bilinen dede ocağının da Oğuzların Bayındır boyundan veya Eymür boyundan geldiği ileri sürülebilir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.