Amasya Merzifon Sarıbuğday Köyü

Amasya Merzifon Sarıbuğday Köyü

Sarıbuğday Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Sarıbuğday (bucak merkezi), Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 58 km, Merzifon ilçesine 13 km uzaklıktadır. yanından ankara asfaltı geçmektedir.arazisi düz sulak son derece verimlidir. şekerpancarı bugday arpa soğan patates ayçiçeği haşhaş fasülye ıspanak kabak domates helit (pancar tohumu)yetiştirilen tarım ürünleridir. merzifon bölgesinin en verimli toprakları burasıdır.

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.eski ismi törnik daha sonra türnük olarak adlandırlır.en son haliyle sarıbuğday ismini almıştır.

Köyde yemek olarak keşkek meşhur bir yemektir.diğer yörelerin keşkeklerine pek benzemez çok lezzetli bir yemektir.genel olarak bayram sabahları yenir.(toprak kaplarda çölmek de denir gerekli malzemesi çekilmemiş yarma nohut tereyağı ve yeterli miktarda kaz veya ördek konur taş fırında sabaha kadar yavaş yavaş pişirilir) sonbahar geldiğinde köy halkı kuşburnu marmelatı ile uğraşırlar pek meşhurdur. Çevrede Alala köyünün Kazları Türnüğün de kızlarının güzelliği dillere destan olmuştur.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyün iklimi, karasal iklimdir.yazlar sıcak ve kurak,kışlar kar yağışlıdır.Çok azda olsa karadeniz ikliminden etkilenmektedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. köyde yetiştirlen ürünler; buğday arpa şekerpancarı soğanpatates ayçiçeği haşhaş helit (pancar tohumu)

köyde küçükbaş hayvancılıkyok denecek kadar azdır. halk büyükbaş hayvancılığa önem vermektedir. ayrı zaman da köyde yüksek miktarda soğan üreticiliği vardır köy soğan üretimi bakımından bölgede ileri gelmektedir.

Köyde ilköğretim okulu vardır,çevre köylerdeki öğrenciler taşımalı eğitimlerini sarıbuğday köyünde alırlar. köyde sağlık ocağı vardır,çevre köyler burdan hizmet almaktadırlar. köyde ptt şubesi vardır. her evde telefon, su, kanalazisyon şebekesi vardır. köyün karakolu vardır.ancak binası eski olduğundan merzifo nda ikamet etmektedir. tarım kredi kooparatifi vardır kaoserve koop vardır.(şuan faaliyette değildir) ermenilerden kalma eski un ve irmik fabrikası vardır.(yıkılmış durumda) köyün merkezine köylüler büyük bir cami yaptırmışlardır. köy ana asfalta 1 km uzaklıkta asfalt yolla ulaşılır. (ayıca köyün tam ortasından salkan çayı akmaktadır. ayrica saribugday koyunde ucler dede adinda turbe vardir buralar gelinip ziyaret edlilebilinir koyde guzel yerler vardir cesmeleri vardir ve suyu cok guzeldir gezip gormek isterseniz cok guzel bir koydur herkse iyi gezmeler[ burası köyden ziyade bucaktır birçok çevre köy buraya bağlıdır köyde (tel-sa) adında bir tel fabrikası saman deposu vardır birçok köy vatandaşı samancılıkla geçimini sağlamaktadır. Sarıbuğday Köyü ilçenin en güzel ve eski köylerindendir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.