Amasya Merzifon Yolüstü Köyü

Amasya Merzifon Yolüstü Köyü

Yolüstü Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yolüstü, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür. Gör Köyü veya Körköyü olarakta bilinmektedir. Köyün merkezinde Arnavutların yerleştildiği eski bir Ermeni kilisesi ve yüksek kerpiç duvarlı manastırın bahçesi bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet zamanının meşhur Sulu manastırı burasıdır. 

Fatih Sultan Mehmet Amasya valisiyken, validesinin konaklamak amacı ile köyün bulunduğu bölgede mola verdiği, çok sulak ve yeşil bir arazi olduğundan uşakları ile birlikte burada çiftlik kurduğu ve uşaklarının bir bölümünün buraya yerleştiği, hatta o dönemde Taşan Dağı'ndan çiftliğe su getirtildiği (harman pınarı olarak bilinen yer bugünde kullanılır) köy tarihçesinde yazılıdır.

haber-003.jpgvideogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Keşkek, içi yağlı ekmek, Merzifon pidesi köyün başlıca yemek kültürünü oluşturmaktadır. Amasya iline 46 km, Merzifon ilçesine 3,5 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde ilköğretim okulu vardır, ancak taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ya da herhangi bir banka şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.