Amasya Suluova Boyalı Köyü

Amasya Suluova Boyalı Köyü

Boyalı Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Boyalı, Amasya ilinin Suluova ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 22 km, Suluova ilçesine 25 km uzaklıktadır. ak dağın eteyine kurulmuş. engebeli araziden oluşan toplam arazisi 6.000 bin dönüp olup kiraz yetiştirmede Türkiyede söz sahibi olmuş kiraz yetişdirmeye çok müsaitir.

Boyalı köyü ismini toprak yapısından almışdır.köyümüzün jeolojik yapısı itibariyle 1 km içinde 5 adet toprakrengi bulunmakta ve çok rekli yapıya sahiptir. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi hayvancılıkla ve tarımla uğraşılsa bile son yıllarda tamamen meyveciliğe yönelmiş ve kiraz yetiştiriciliğiyle ihracat firmalarının gözdesi olmuş köylünün kazancı yılık %500 artmıştır.Boyalı köyü s.s. tarımsal kalkınma koop. kurarak köylü bütün yetiştirdiği ürünleri bu kooperatif aracılıyla satmakta ve bu kooperatif Amasya'da ve Türkiye'de ün yapmış üyelerini kurduğu sistemle yetiştirdiği ürünleri(kirazını) dünya pazarında pazarlamaktadır. 

haber-003.jpgvideogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Boyalı'da üç çeşit kiraz yetişmekte birincisi 0900 ziraat denilen ve avrupanın çok aradığı dayanıklı bir kirazdır boyalı dada yetişen 0900 kirazı aroması çok güzeldir ikincisi Lan berk kirazı oda ihracat kirazıdır ve mahoş bir tadı vardır üçüncüsü yöresel adlandırılan Aliağa kirazıdır ve iç piyasalı tır yılda 500 ton kiraz Boyalı'dan Avrupa ve Rusya'ya ihracat olmaktadır.Boyalı köyünün bukadar öne çıkmasında sebeb kooperatifleşme ve aktif bir kooperatif başkanının görev yapmasındandır kooperatifin ve kooperatif başkanı yaptıkları hizmet Türkiye'de örnek gösterilmektedir. köyün ilginç bir hikâyesi vardır 1986 yıllarında Amasya'nın en fakir üç köyünden biri iken şimdi kooperatif sayesinde ihracat yapan köy durumuna gelmiştir ve ekonomi yönünden örnek bir köydür.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.