Amasya Suluova Kanatpınar Köyü

Amasya Suluova Kanatpınar Köyü

Kanatpınar Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Kanatpınar, Amasya ilinin Suluova ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 41 km, Suluova ilçesine 24 km  uzaklıktadır. Suluovanın en yüksek köyüdür. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

KöYÜMÜZ OSMANLI DÖNEM LERİNE DAYANMAKTADIR . ESKİ İSMİ GÖDELEZ OLAN KÖYÜMÜZ ŞU ANDA KANATPINAR OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞTİR. KÖY 1900,LERİN BAŞINDA OSMANLI İMPARATOLUGUNUN SONUNDA CUMHURİYETİN BAŞLARİNDA İSMİ DEGİŞTİRİLMİŞTİR. ŞİMDİ KANATPINAR OLARAK DEVAM EDİYOR.

haber-003.jpgvideogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyümüz gelenek lerine baglı çagdaş bir küçük ama sevimli bir köydür.Bayram ziyaretleri olsun, eşdost, akraba ziyareti olsun birbirine çok baglıdır. İnsanlar yardıma bayılır .ÖrF ve adaetlerine gelince , diyecek hiçbir şey yoktur.Dügünlerimiz perşembe sabahı başlar .önce ceyiz serilir genç kızlamımız bu iş yaptıktan sonra dügün iyiden iyiye kendini hissettirir.Cuma günü gelin hamamına gidilir. tabi onlar hamamda iken davul ve zurnacı bitaraftan köye gelir.akşam olunca köyün gençleri tavuk toplarlar ve topladikları tavukları davul ve zurna eşliginde afiyetle yerler .CUMARTESİ akşamında bütün davetliler gelmeye başlar .orkestra kurulur yemekler yenır oyunlar oynanır gece ilerleyen saatlerde kına almaya gelin evine gidilir kınayı alan erkek tarafı eve gelir ve damadın kınasını yakar saonra damat bey icdivaya çekilir sabah olur damat bey sabırsızlıkla gelin almaya gitmeyı bekler ve gidilir önce kapı kitlenir ,müjde yastıgı satılır, elleri öpülür gelin alınır eve gelinir .eve gelen gelin arabadan inmez önce babası ya da annesi bir şeyler bir şeyler verir(tarla ev araba yoksa koca öküzü verirler)gelin iner damatla odaya girer kapılar örtülür .damat gelinin duağını açmak ister ama gelin rüşvet ister ve alır . sonra duvak yapılır ve dügün biter akşam olunca damadın arkadasları camiye götürür camiden gelen damat tekbirler eşliginde ve yumruklanarak dünya evine sokulur.........((BİTTİ)) Köyümüzün yemeklerine gelince keşkeg madımagı ve yogurtlu tarhanası çok meşhurdur .

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Köyümüzün sadece doğası vardır.Başka dişe dokunur hiçbir şeyi yoktur.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.