Amasya Suluova Kapancı Köyü

Amasya Suluova Kapancı Köyü

Kapancı Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Kapancı, Amasya ilinin Suluova ilçesine bağlı bir köydür. 

Köyün tarihi MÖ 3000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Konuşlu bulunduğu tepe, Göğhüseyinin tepede halen MÖ 3000 yılarında yaşamış insanların evleri ve çömlekler içerisinde kemikleri çıkmaktadır. Önceleri Yedikır ismi ile anılırdı. Yedikuğular Kuş Cenneti (Yedikır Barajı) bu köyün sınırları içeriside yapılmıştır. Önceleri, köyün arazisi Eraslanlı ve soyadı Kapancı olan bir ağadan araziyi aldıkları için köye ağanın soyadını yani KAPANCI yı vermişlerdir. Bu köylüler dağlık yerlerde yaşayıp Akdağ'ın Karakese köyünden veya Akdağ'ın Tavra köyünden gelmişlerdir. Öz Akdağlılardır. Tarihinde hiç cinayet yoktur.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri Hakkında bilgi

Düğünler hep davul zurna ile yapılır ve köyün neredeyse tamamı düğüne iştirak eder. Köyde bir cenaze olduğu zaman köy halkı cenaze evini hiç boş bırakmayıp devamlı Yasin-i Şerif okurlar ve üç gün cenaze evine yemek getirirler.

haber-003.jpgvideogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Bayramlarda ziyaretler yapılır. Bayramda şeker ikramı yaygındır. Her eve gidildiğinde şeker ve el yapımı tatlılar ve yaprak dolmaları ikram edilir. Köyde yardımlaşma ön planda tutulur.

Yemekleri: Yazın büyük kazanlarda tarhanalar kaynatılır, güneşte kurutularak kışın yenir. Keşkek; tavuk etli veya koyun etlidir. Köy fırınlarında kömbe yapılır.

Amasya iline 37, Suluova ilçesine 13 Km., Merzifon ilçesine ise 17 Km. uzaklıktadır. Amasya'nın batısıdaki büyük ovanın tam ortasındadır. Küzeyi mera diger yerleri ise tarım arazidir. Önünden Yeşilırmağın bir kolu olan Yeşilçay geçmektedir. Kuzeyide Yedikır Barajı ve Suluova, Doğusunda Deveci ve Amasya, Güneydoğusunda Erarslan , Güneyinde Aktarla (Nurenni), Batısıda Yalnızköy , Kuzeybatısında Merzifon bulunmaktadır. Yedikır Barajının 3 Km.güneyindedir. Küçük bir tepenin güney yamacına kurulmuştur.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy halkının zengin olması memurluk talebini düşürmüştür. Ülkemizin en lezzetli tatlı soğanı ve en güzel turşuluk kıl biberi bu köyün topraklarında yetişmektedir. Köyün arazisinin tamamı sulaktır. Köy halkı çalışkandır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon internet ve tüm GSM operatörleri vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.