Amasya Suluova Kolay Köyü

Amasya Suluova Kolay Köyü

Kolay Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Kolay, Amasya ilinin Suluova ilçesine bağlı bir köydür. 

Cumhuriyetin ilk yıllarında yerleşim birimlerini isimlendirmek için oluşturulan bir heyet, Suluova'nın yüksek bir kesiminden "Şuranın adı şu..." diğeri "bu" olsun diyerek civar köylerin isimlerini belirliyorlarmış. Daha sonra heyetten biri bu köyü gösteriyor; heyettekiler de Diğerlerini hallettik ya Orası kolay." diyerek cevap veriyor. O günden sonra köyün adı Kolay Köyü olarak kalmıştır.

Köy geleneklerine bağlı, eğitim ve öğretime önem veren, milli ve manevi duyguları yüksek insanlardan oluşmaktadır. Köyde Karadeniz ile İç Anadolu kültürü sentezinin izleri görülmektedir. Son yıllarda büyük şehirlere olan rağbet ve neticesinde göçler sebebiyle genç ve eğitimli nüfus azalmaktadır. Bölgenin eğlenceleri arasında, düğünlerde oynanan Sin Sin, çeşitli yöresel halay türleri ve bireysel oyunlar yer almaktadır. Özel günlerde Keşkek ismi verilen bölgenin özel yemeği yapılmaktadır. Yaprak sarması ve haşhaşlı ekmek de köyün önde gelen lezzetleri arasında sayılmaktadır.Ayrıca köyün osmanlı kadını diye tabir edeceğimiz nineleride vardır.

haber-003.jpgvideogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köy bir derenin iki kıyısında kurulmuştur. Amasya iline 25 km, Suluova ilçe merkezine 2 km mesafede bulunmaktadır. Köyün kuzey kesiminde dağlık, sarp kayalık ve ormanlık bir alan vardır. Kuzeyinde Ladik ilçesi, kuzeydoğusunda Bayırlı, doğusunda Sinözü, batısında Oğulbağı Köyü ve güneyinde Suluova ilçe merkezi ile çevrilidir. Köyün tarım alanları daha çok güney kesimindedir.köyün kuzeyinde ise kırsal tarım yapılmakta ormanlık alan bulunmaktadır Köyde sulama amaçlı 2 tane sulama göleti vardır. Ayrıca, 2006 yılında kurulan linyit ocağı köy ekonomisine tarım ve hayvancılıktan sonra katma değer sağlamaktadır.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyde, yaz kış öğleden sonra sürekli esen rüzgar yörede kurulacak rüzgar santrali ilke ülke ve bölge için ek bir enerji kaynağı sağlanabilir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.ayrıca 2006 yılndan itibaren köyde bulunan linyit kömürocağı da bölge ekonomisine katkıda bulunmaktadır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.