Amasya Suluova Yolpınar Köyü

Amasya Suluova Yolpınar Köyü

Yolpınar Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yolpınar, Amasya ilinin Suluova ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 16 km, Suluova ilçesine 12 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.son yıllarda meyvecili'ğe de önem verilmeye başlanmıştır.

Köyün su anki adi yenidir. Eski adlari kaala,kavala,hakala dir. Önceden kasaba oldugu yazili tarih te vardir. Köyde eski medrese(daha eskiden manastir da olabilir),hamam, degirmen,bilinmeyen harabeler(köyluler eski bir fabrika derler)vardir. Seyit yahya turbesi bulunur. Akdag dan sulama suyu icin su kanallari yapilarak su getirilmistir.Yapani kesin olarak bilinmez ama rivayetlere göre Seyit yahya hızırları öncu olmustur. Köyun tuhaf özelliklerinden birisi de bilinen 4 tane mezarliginin olmasidir ki 300 nufuslu bir köy icin biraz tuhaftir.Ayrica 2 camii ve bir mescidi vardir.Biraz tuhaf gibi görunsede camilerin biri bayramlik digeri gundeliktir.Köyde yasayan ailelerin cogu köye sonradan göc etmislerdir.Hatta hepsi de ilk kimin geldigini bilir.ama bu pek konuşulmaz.

haber-003.jpgvideogaleri-003.jpggaleri-004.jpg

Köyde ilköğretim okulu vardır ;ancak eğitim verilmemektedir.Taşımalı olarak başka bir köye gidilir. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık evi vardır ve bir görevli hemşiresi de mevcuttur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.