Amasya Taşova Çakırsu Köyü

Amasya Taşova Çakırsu Köyü

Çakırsu Köyü hangi ilimiTaşova Gemibükü Köyüzdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Çakırsu, Amasya ilinin Taşova ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 66 km, Taşova ilçesine 17 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyün eski adı Rumlardan kalma Yonnus'tur. Osmanlı İmparatorluğunda son dönemlerde ortaya çıkan Türkçülük hareketlerinden sonra Rumlar, Amasya-Tokat-Sivas gibi bölgeden zorla göç ettirilmiştir. Cumhuriyet döneminden sonra gerçekleşen süreçte buraya yerleşen Köy sakinlerinin nereden geldiği hakkında çeşitli 3 bilgi vardır. Bu bilgilerden biri Göçebe yaşayan Yörüklerin bu köyü sahiplenmesi, Bir diğeri Emir Timur'un Ankara savaşından sonra Semerkand'tan getirdiği aileleri Bitlis ve çevresine yerleştirdikten sonra o bölgede bulunan insanların Tokat ve Sivas'a göç edip ordan bu köy ve çevresine yerleşmesi, Son bir bilgi olarak Safevi devleti zamanında Bugün ki Türkiye Cumhuriyetinin Doğu bölgelerinde yaşayan Türkmenlerin Sivas-Tokat ve Amasya bölgelerine yerleştikten sonra bu köyü sahiplenmesidir.Köyde meftun Yunus Baba namı ile meşhur Evliya Ladik'ten bu bölgeye yerleşmiştir. Hatipoğlu Hasan,Deli Ali oğlu Halil,Pehlivanoğlu Osman,gibi isim listesi vardır.Şu anda köyün hane sayısı 150-200 civarındadır.

haber-003.jpgvideogaleri-003.jpggaleri-004.jpg

Yemeklerinde Kara çorba,Yayla çorbası,Sini,Paaç meşhurdur.Dini bayramlardan önce Eski Türklerden kalma Çaput Bağlama, Çörek Pişirme gibi inançlar devam etmektedir.Bayram Namazlarından sonra Kurga (Mezarlık) Ziyaretleri yapılır.Varlıklı ailelerin yardımlarıyla alınan eşarp,havlu,giysi vb. şeyler köyde bulunan fakirlere dağıtılır.Aynı zamanda da evliyaların ruhuna dualar okunur.

Köyde İlköğretim okulu Mevcut'dur. Ancak 5 yıllık olduğu için taşımalı öğretim uygulanmaktadır.1 Tane Sağlık ocağı bulunmaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.