Amasya Taşova Özbaraklı Köyü

Amasya Taşova Özbaraklı Köyü

Özbaraklı Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Özbaraklı Belediyesi, Amasya ilinin Taşova ilçesine bağlı bir belediyedir. 01 Ocak 1996 tarihinde Aşağı Baraklı ve Yukarı Baraklı köylerinin birleşmeleri ile kurulmuştur.

Baraklı Kalesi

Özbaraklı Belediyesi’nin 3 km batısında Kaletepesi denilen hakim bir nokta üzerinde Antik Roma Yolu’nun geçtiği vadiyi kontrol için inşa edilmiş küçük bir garnizondur. M.S. 2 ile 4, yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Moloz taş ve kireç harçtan yapılmış, gözetleme kulesi ve sur duvarları bulunmaktadır.

haber-003.jpgvideogaleri-003.jpggaleri-004.jpg

Baraklı Şelalesi

Özbaraklı Belediyesi'ne yaklaşık 1 km uzaklıkta, Kayabaşı mevkiindedir. Şelale kaynağının çıktığı çanak şeklindeki düz alan üzerinde antik döneme ait Roma ve Bizans kalıntılarının temel izleri mevcuttur. 10 metre yüksekliğindedir. Aynı şelalenin kuzeye bakan yüksek yamacının güneybatı köşesinde suyun yıllarca akması sonucu meydana gelen kalkerin oluşturduğu doğal bir mağara bulunmaktadır. Mağaraya 4 basamaklı bir merdivenle inilmektedir. Kuzey cephesinde ise Horasan harcı ile örülerek kapatılmıştır. Halk arasında kilise olarak bilinmektedir. Yaz aylarında şelale üzerindeki yeşillik alan etrafına masalar ve sandalyeler konulur.

Baraklı Camii

17. yüzyıl dönemi Osmanlı yapılarından olan camii, koruma altındaki taşınmaz kültür varlıklarındandır. Ender rastlanan ahşap camilerdendir. Caminin içerisinde ve kubbelerde yoğun alçı ve sıva üzerinde kalem işi süslemeler bulunmaktadır.

Roma Yolu

Tarihi Roma Yolu Erbaa şehrinden başlar. Tanoba, Esençay, Çakırsu, Darma, Belevi ,Tekke köylerinden ve Özbaraklı Belediyesinden de geçerek, Ebemi, Saraycık ve Uygur kasabaları’na kadar uzanır. Hala kalıntıları bulunmaktadır.

Özbaraklı Belediyesi yaklaşık 5788 ha'lık alan üzerinde bulunmaktadır. Belediye üç mahalleden oluşmaktadır. Bu mahallelerin isimleri Selçuklu Mahallesi, Osmanlı Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi' dir. Belediye sınırları içerisinde Çatma, Ediyeri, Musasekisi ve Fındıklı olmak üzere dört mezra yerleşimi bulunmaktadır. 1997 nüfus sayımına göre nüfusu 2226'dır. 1999 yılında yapılan arazi etütlerine göre nüfusu 2655 kişi olarak belirlenmiştir.2011de nüfus 1143 düşmüştür.

Deniz seviyesinden 670 metre ile 795 metre yükseklikleri arasında kuruludur. Yeşilırmak belediyenin kuzey sınırından geçmektedir. Özbaraklı Belediyesi'nin Taşova İlçesine uzaklığı 30 km, Amasya İline uzaklığı ise 48km'dir. Ulaşım oldukça kolaydır. Ekonomi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İklimi, Karadeniz iklimi ve karasal iklim etki alanı içerisindedir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.