Amasya Taşova Yenidere Köyü

Amasya Taşova Yenidere Köyü

Yenidere Köyü hangi ilimiTaşova Gemibükü Köyüzdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yenidere, Amasya ilinin Taşova ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 35 km, Taşova ilçesine 18 km uzaklıktadır.Köyün hemen yanından Yeşilırmak Geçmektedir.Türkiye'yi batıdan doğuya kateden E-80 Yolu üzerinde olup, Ankara'ya 375, uzaklıktadır.

Köy adını, eskiden derenin içerisinde olmasından almıştır. Yenidere köyü, dağınık yerleşimi nedeniyle, alt yapı hizmetleri götürülemediğinden yeniden iskan edildi (1983). Yenidere köyüne nihayet bir çözüm getirildi ve 1983 yılının temmuz ayında, 52 hanenin bulunduğu köyün yeniden iskan edilmesi için calısmaların bir süredir devam ettiğini belirten yetkililer, Amasya - Taşova 32. kilometresinde yeniden köy yapımına karar verildiğini açıkladılar. O yıllarda toplam 26 milyon 500 bin liraya mal olacak modern Yenidere köyü 1984 yılı sonunda tamamlanıp her haneye tek katlı 87 metrekare ev, 800 metrekare de arazi verildi. Köylüler bu krediyi 25 yıl içerisinde eşit taksitlerle devlete ödedi.

haber-003.jpgvideogaleri-003.jpggaleri-004.jpg

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Tarımda; buğday, şekerpancarı, şeftali, kiraz, elma ve son zamanlarda bamya ile haşhaştan da gelir elde edilmektedir. Hayvancılık olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.