“Ana Dolu’nun Ata Tohumları”

“Ana Dolu’nun Ata Tohumları”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, 2017 yılında başlatılan ve Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki kurum ve kuruluşların iş birliğiyle yürütülen Ata Tohumu Projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. P

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, 2017 yılında başlatılan ve Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki kurum ve kuruluşların iş birliğiyle yürütülen Ata Tohumu Projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Proje kapsamında bugüne dek, vatandaşlarımız tarafından bağışlanan 1000’in üzerinde tohumun, genetik ve kimyasal tanımlamaları yapıldı ve gerekli özellikleri taşıyan tohumlar çoğaltıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada bu kapsamda 60 tona yakın ürün olduğunu belirterek, “Bu ürünler arasında; Kandıra’nın sivri biberinden, Samsun’un köy salatalığına, Çorum’un 10 Dilim kavunundan, Ayaş’ın beyaz bodur domatesine kadar 11 çeşitten 60 tona yakın ürün bulunmaktadır'” dedi.
‘YEREL TOHUMLAR DEVLET GÜVENCESİNDE’
Bakan Pakdemirli, yerli tohumların yayımlanan yönetmelikle güvence altına alındığını da belirtti. Pakdemirli, “Bakanlığımızca, mevzuat çalışmaları ile son şekli verilen, «Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlamasına Dair Yönetmelik» dünkü resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tohumlukların çoğaltımı, pazarlanması, idamesi ve sürdürülebilir kullanımı ile ilgili kurallar getirilerek, ticareti yapılacak yerel tohumlukların kayıt altına alınması, tohumluk üretimi, piyasaya arzı ve denetimlere ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Böylelikle; yönetmelik ile yerel çeşitler tamamen kamu malı olarak tanımlanmış ve bu çeşitlerin toplanması, tanımlanması, kayıt altına alınması, muhafazası ve sertifikalı tohumluk üretimleri, Bakanlığımız birimlerince yürütülecek şekilde düzenlenmiştir” dedi.
VERİM VE KALİTE ANALİZLERİ YAPILACAK
Pakdemirli, Yönetmelikle, yerel çeşitlerin artık kişi adına değil devlet adına tescil edileceğini ve çoğaltma işlemleri ile verim ve kalitenin de artırılması için çalışılacağını belirterek, şunları söyledi; “Yeni yönetmelik ile özetle: Geçmişte kişi adına tescil edilen yerel çeşitler, artık devlet adına tescil edilecektir. Geçmişte halktan alınan tohumlar gen bankasında saklanırken, artık çeşidin korunması ve ıslah materyali olarak kullanılması amacıyla, yarısı çoğaltma işlemleri için bakanlığımızın ilgili kuruluşlarına verilecek, bu sayede sahada verim ve kalite analizleri yapılabilecektir”
‘ATA TOHUMLARI, BU TOPRAKLARDAKİ GEÇMİŞİMİZ VE GELECEĞİMİZDİR’
Ata Tohumu Projesinin önemine vurgu yapan Bakan Pakdemirli, “Biz, bu proje için; “Ana Dolu’nun Ata Tohumları…” dedik! Zira biliyoruz ki; “Analar dolu” toprağımızın bizim olduğuna en büyük delil, işte bu “Ata tohumları”dır! Bu tohumlar, bu topraklardaki mührümüzdür. Bu tohumlar, bu topraklardaki genlerimizdir. Bu tohumlar, farkımız ve markamızdır. Bu tohumlar, özgünlüğümüz ve özgürlüğümüzdür! Hasılı bu tohumlar, bu topraklardaki geçmişimiz ve geleceğimizdir” diye konuştu.

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı


Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.