Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş teleme yoğurdu

Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş teleme yoğurdu

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşlı kadınlar, Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmuş teleme yoğurdunu yaşatıyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşlı kadınlar, Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmuş teleme yoğurdunu yaşatıyor. Kadınlar, taze keçi ve koyun sütünü incir ve dalları ile mayalayarak pratik teleme yapıyorlar.

Yoğurt olmasına rağmen adı bugüne kadar pek duyulmamış olan teleme, pazar ya da marketlerde de satılmıyor. Olgunlaşmamış incir, incir dalları ve keçi sütünden yapılan teleme, 10 dakika gibi kısa sürede hazırlanması ve lezzeti nedeniyle tercih ediliyor. Teleme sadece taze sağılmış koyun ve keçi sütünden yapılıyor

Hazırlanışı da basit olan keçi ya da koyundan sağılan taze sütü, ısıtmadan içerisine mayalama özelliği olan ham incirin sütü veya dallarından çıkan süt bir kap ya da kazan içerisindeki süte dökülüyor. Kısa bir süre, incir dalıyla karıştırıp, incir dalıyla çırpılıyor, Çırpma işlemi bittikten 10 dakika sonra mayalanan teleme yoğurdu yemeye hazır hale geliyor. Çırpma işleminde incir dalı kullanılıyor. Tadını ve yapımını bilenler eskiden beri devam eden ve çok faydalı olduğuna inanılan teleme geleneğini, incir mevsimi olan temmuz, ağustos ve eylül aylarında mutlaka yaparak hem bu lezzeti tadıyorlar hem de bu eski geleneği yeni nesle unutturmuyorlar.

Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş teleme yoğurdu

Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş teleme yoğurdu

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.