Antalya Akseki Ceceler Köyü

Antalya Akseki Ceceler Köyü

Ceceler Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Ceceler, Antalya ilinin Akseki ilçesine bağlı bir mahalledir. Antalya iline 190 km, Akseki ilçesine 25 km uzaklıktadır.

Tarihi eski kayıtlarda Bucak Dogrul , Maa kışla olarak geçer.Mahallenin aslı’Beyaz Müslüman Arap’tır .Buraya gelişleri ve mahallenin kuruluşu,Tarihi kaynaklara göre 600 yılı aşar.Kuruluş,Anadolu’nun istilası zamanlarında sürülerini krallardan ve sancak beylerinden kurtarmak amacı ile göç eden Hacılar diye anılan bir sülaleye varır.Bu sülale,ilim sahibi bir soydur.Ceceler mahallesi komşuları,dogusunda Karakışla,Güneyinde Yarpuz,Batısında Cevizli,Kuzeyinde Susuzşahaptır.Geçim kaynagı hayvancılık ve az miktarda tarım dır.Ceceler Akseki’nin Kuzeyinde ve 35 km mesafededir.

Eski adı kaynaklarda Bucak Doğrul/Maa Kışla olarak geçmektedir. Bucakalan Mahalleninde Bucak kelimesinin anlamını vermiştik. Maa ise anlam olarak “Beraber” demek. Yani Kışla ile Beraber anlamında olmalıdır.

 

Mahallenin yaklaşık 500 yıllık bir tarihi olduğu söylenmektedir. Arabistan civarından yedi aile develerine yükledikleri eşyalarıyla hicret ederek bölgeye gelir Arap Kırıldığı mevkiinde geçici iskân ettikten sonra Cecelere gelip yerleşirler.

Ceceler Kalesi: Karakışla Köyü ile Ceceler arasında bölgeye hakim Konya yolunu gözleyen konumdadır. 10-12m yüksekliğindeki surlar yıkık durumdadır. Roma Döneminden kalma bir gözetleme kulesinin bakiyeleri olduğu düşünülmektedir.

Ceceler Cami: Ne zaman yapıldığı bilinmeyen caminin bir hayli eski olduğu Ali Sümbül tarafından söylenmektedir. Caminin durumu hakkında bir bilgimiz yoktur.

 

Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur.

ANTALYA'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.