Antalya Akseki Cemerler Köyü

Antalya Akseki Cemerler Köyü

Cemerler Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Cemerler, Antalya ilinin Akseki ilçesine bağlı bir mahalledir. 

Eski adı kaynaklarda Cemeller olarak geçmektedir. Kayıtlarda eski Bergos yeni Mahmutlu mahallesine bağlı bir mahalle olarak geçmektedir.

Köy, zamanın bahtsız şehzadesi CEM SULTAN'a destek veren ve mücadelesinde yanında olan karaevli ve sarıkeçili yörüklerinden oluşan insanlar tarafından M.S.1480-1490'lı yıllarda kurulmuştur. Köy ilk kurulduğu zamanlarda, bugünkü ismi MAHMUTLU mahallesi olan Bergus'a bağlı bir mahalle olarak aşağı yukarı 100-150 yıl kalmıştır. Daha sonra köy olarak ayrılmıştır.Bu mıntıkada kurulan en son köylerdendir.Ve köy ismini CEM SULTAN'a destek veren askerler anlamında (CEM'in ERLER'i) CEMERLER olarak almıştır.

Cemerler mahallesi toros'ların Geyik dağları'nın eteğinde kurulmuş Antalya iline 131 km, Akseki ilçesine 18 km, Alanya'ya 64 km, Manavgat'a 43 km uzaklıkta şirin bir köy'dür. Mahallenin Rakımı 721 metre'dir. Mahallede çok sayıda mağaralar bulunmaktadır. Bu mağaraların en önemlisi ÖRÜMCEKLİ MAĞARASI'dır.Ayrıca köye 600 metre mesafede 10 metre derinliğinde şifalı 3 odalı İN bulunmaktadır.İsmi'de KOZAN İNİ'dir.

Cemerler çevresinde birçok mağara bulunmaktadır. Örümcekli Mağarası giriş ağzında bulunan büyük örümcekler yüzünden bu isimle anılmıştır. Mağara'da ayrıca Millipide isimli çok sayıda ayağı olan bir canlı türü de mevcuttur. Mağara derinliği 20m olarak ölçülmüştür. Hemen yakınında 200m uzaklıkta Sinekli Mağarası da bulunmaktadır.

Mahallenin 600m uzağında Kozan İni adındaki mağara 10m derinliğinde olup, sonunda bulunan üç odada çıkan suyun şifalı olduğu söylenmektedir.  

ANTALYA'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur. Sağlık evi ve hemşiresi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.