Antalya Akseki Güzelsu Köyü

Antalya Akseki Güzelsu Köyü

Güzelsu Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Güzelsu, Antalya ilinin Akseki ilçesine bağlı bir mahalledir. Antalya iline 150 km, Akseki ilçesine 30 km uzaklıktadır.

İlkçağlardan bu yana bölge tarihine baktığımız zaman buralarda yerleşimin olduğunu anlarız. Yapılan yüzey taramaları ile ortaya çıkan bulguları bölge tarihi ile ilişkilendirdiğimiz zaman mahallede antik dönemdem bugüne kesintisiz yerleşim ve yaşamın olduğu anlaşılır. Eski ismi olan Sülles'in anlamının ise Lukuanca görülmeğe değer yer güzel diyar demek olduğunu Güzelsu'lu araştırmacı O. Nuri Yıldırım'ın çalışmalarından öğreniyoruz. Yapılan yüzey taramalarında Gölgeli bölgesindeki buluntulardaki işleme ve yazılardan burada büyük bir yerleşimin olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca Küçük Asar mevkiindeki şimdiye kadar ibadet yeri sandığımız ininde zeytinyağı ve şarap işliği olduğu anlaşılmıştır. Mahallenin Asar mevkii ise Bizans dönemi yerleşimlerine sahne olmuştur. 

Daha sonra Selçuklu ve Karamanoğlu Beyliği döneminde anadolunun iç bölgeleri ve toroslara göçen türkmen boyları buralara kadar uzanmış ve yöre halkı ile zamanla karışıp kaynaşarak bugüne gelinmiştir. Köy ilk dönem Osmanlı kayıtlarında Devam-ı Gebr (müslümanlığı kabul etmemiş hırıstiyan mahallesi) olarak görülür ama ilerleyen yüzyıllarda Gebr sayısı sürekli azalmıştır. Osmanlı döneminde Sultan Abdülmecit kendisine huzur hocalığı yapan Hasan Rıfkı Efendi'ye hediye mukabilinde hocanında mahallesi olan Mahalleye Mecidiye medresesini yaptırmıştır. Eski diyanet işleri başkanı Süllesli Ahmet Hamdi Akseki'de burada öğretim görmüştür. 1924 yılında köy parkının bulunduğu yerdeki güzel suyu olan pınara atfen ismi Güzelsu olarak değiştirilmiştir.

ANTALYA'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Nahiye Olması: 1913 yılında Antalya sancağı Konya vilayetinden ayrılıp bağımsız sancak olunca o zamanki adı ile Sülles'de bu idari yapılanmada aynı yıl nahiye olmuştur. 1936 yılında Gündoğmuş (Eksere) kazasının Akseki'den ayrılması ile o güne kadar kendine bağlı 19 mahallesi olan olan Güzelsu nahiyesinin 5 mahallesi kalmıştır. 1935 yılı sayımında 19 mahallesi olan Güzelsu'nun köyleri ile beraber toplam nüfusu E:2167 K:3198 Toplam:5365 Kişidir. 1934 yılına kadar Antalya bölgesi köylerinden 10'una yatılı bölge okulu yapılmıştır. Bunlardan 3 adedi Akseki bölgesindedir. Bunlar Cevizli, Büyük İlvat ve Güzelsu'dur.

Kış nüfusu oldukça az yaz nüfusu ise bir tatil sitesi kadar artan mahallede kendine yeten içe kapalı bir üretim ve yazları artan tüketim ekonomisi vardır. Tarım olarak kendi ihtiyacını karşılayacak şekilde bahçelerde sebze yetiştirilmektedir. Hububat tarımı tamamen bitmiştir. Hayvancılık ise ticaretinden çok bazı hanelerde et ve süt ihtiyacını karşılamak için birkaç kıl keçisi beslemekten ibaretdir.Kısaca ekonomik çark bağ-kur,ssk emekli sandığı maaş üçgeni ile idame ettirilmektedir.

Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.