Antalya Elmalı Karaköy Köyü

Antalya Elmalı Karaköy Köyü

Karaköy Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Karaköy, Antalya ilinin Elmalı ilçesine bağlı bir mahalledir. Antalya iline 94 km, Elmalı ilçesine 22 km uzaklıktadır. Antalya merkez ve çevre ilçelerde karaköylü 1500 kişi yaşamaktadır.

Mahallenin tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Mahallenin eski yerleşimi şimdiki mevcut su deposu bölgesindedir. Çok eski yıllarda köy de büyük bir yangın olmuş. Bir rivayete göre mahallenin ismi o dönemden gelmektedir. Mahallede (öte boğaz mevkinde) bir adet türbe bulunmaktaydı. Köylüler buradaki evliyaya yıllardan beri sahip çıkmışlardır. Buradaki evliya hakkında hiçbir bilgi bulunmamaktadır. 

1998 yılında köylüler evvel zamandan beri bulunan türbeyi restore etmişlerdir. Bu restorasyondan sonra türbeye yakın mevkide de bulunan mezarın da bu evliya olduğunu ileri süren Hacı Güner ÇELİK bu mezarıda türbe haline getirmiştir. Hacı Güner Çelik, 2011 yılından itibaren 3 mezarlığa, camii önüne ve okul önüne, 3 türbeye, hoca evine, su deposuna olarak 10 parça yere her sene olmak üzere 5 senede 13.000 tane çam katran fidanı dikmiştir. 1.5 telle metre etrafını çevirmiş, demir kapılarını yapmıştır. 5.000 tanesini tutturabilirse çok mutlu olup niyetini gerçekleştirmiş olacağını ifade etmektedir. Mahallede 3 tane mezarlık bulunmaktadır. Mahallede mezarlıkların çok olması daha önce mahallede yaşamın daha nüfuslu olduğunu belirtmektedir. 

Köy içinde bulunan mezarlık 1960'lı yıllarda tamamen dolmuştur. Köy çıkışında 2 adet mezarlık mevcuttur. Mahallede eski yıllarda köy girişinde köylülerin ortak kullandığı büyük bir çamaşırhane obu vardı. Bütün köylüler topluca çamaşırları ve çocukları burada yıkarlardı. Çamaşırhane 1975'li yıllara kadar kullanıldı. Mahallede 2 adet köy odası vardı. Köy odalarında dışardan gelen satıcılar, misafirler kalırlardı, ihtiyaçlarını da köylüler karşılardı. Karaköylüler çok misafirperver bir köydü. Küçük bir mahallede 3 adet köy odası bulunması bunu göstermektedir. Halen köy içerisinde bir tanesi misafir kalacak şekilde mevcuttur. Mahallede sulama şebekesi gelmeden önce Aşağı bağlar mevkiinde kuyu vardı. Köylüler su ihtiyacını buradan karşılarlardı. 

Kuyular 1968'li yıllarda kurudu ve sonra çobonisa mahallesinden gelen su şebekesiyle mahallenin içinde üç ayrı yerde çeşmelerle su ihtiyaçlarını karşıladılar. Halen mahallede iki çeşme bulunmaktadır. Elektrik köye 1977 yıllarda gelmiştir. Mahallede telefon 1986 yılında gelmiştir. İçme suyu şebesi 1995 yılında yapılmıştır. Mahallenin asfaltı 1996'da yapılmıştır. 1994 yılında karaköyü daha rekreasyonel hale getirmek ve hemşeriler arası dayanışmayı ve birlikteliği artırmak için Karaköylü 10 hemşeri bir araya gelerek Karaköylüler Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini kurmuşlardır. Daha sonra derneğe karaköylü herkesin üye olması sağlanmış ve dernek tüm karaköylü üyelerle karaköy için en iyiyi yapma gayreti ve çabası stratejisi ile halen faal olarak çalışmalarını sürdürmektedir. 

Karamahallede dernek çatısı altında birleşldikten sonra bir takım projler gerçekleşmiştir.dernegin ilk başkanı ibrahim yıldırım,dır ve 4 yıl başkanlık yapmıştır. Yöreye de örnek teşkil eden bu derneğin çalışmalarını o dönemlerde Ntv, Antalya Art Tv ve yerel basın kamuoyuna aktarmıştır.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.2003 yılından sonra seracılık başlamıştır dometes ekimi yapılmaktadır. 1995 yılında ovaya sulama suyu için elektrik gelmiştir. Yeraltı suyu mevcuttur ve o dönemden sonra sebze ve meyve ekimi yapılmaktadır. 2003 yılından itibaren kapalı seracılık başlamıştır ve köylülerin gelir seviyesini üst seviyelere çıkarmıştır.

ANTALYA'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.