Antalya Elmalı Zümrütova Köyü

Antalya Elmalı Zümrütova Köyü

Zümrütova Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Zümrütova, Antalya ilinin Elmalı ilçesine bağlı bir mahalledir. Antalya iline 137 km., Elmalı ilçesine 25 km. uzaklıktadır.

Zümrütova'nın eski adı Bayat'tır. İsim bu köye ilk yerleşenlerin, Oğuzların Bozok kolundan BAYAT BOYU Yörüklerine aittir. Onlar Orta Asya'nın bağrından gelen Türklerdir. Mahallenin meydanında tarihi bir konak vardır (Rum Balli isimli birine ait olduğu söylenmektedir). Mahallenin bilinen büyük sülalelerinin bazıları Antalya/Kaş ilçesi Ahatlı mahallesinden yerleşmişler bazıları da Antalya/Korkuteli Avdan mahallesinden yerleşmişlerdir. Ayrıca mahallenin %40'ına yakını göçmendir. Bunlar Yugoslavya Sancak - Akova, Karadağ bölgelerinden Selanik, Greben (Makedonya), Girit bölgelerinden göç etmişlerdir (1928-1930). Bir aile de Mançurya'dan göç etmiştir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Elma üretimi oldukça yoğundur (Yaklaşık, yıllık 10.000 ton). Yazlık domates (tarla ve örtü altı) yetiştirilir. Domates konusunda Türkiye çapında ünlüdür. Zira yaz mevsiminde Antalya, İzmir, Adana, Fethiye, Marmaris, Dalyan, Ortaca il ve ilçelerine sevkiyat yapılır. Ayrıca yıllık 15.000 ton şeker pancarı üretimi yapılmaktadır. Bunların yanında hububat (buğday, arpa, nohut, anason) üretimi yapılmaktadır.

ANTALYA'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Mahallede ilköğretim okulu ve iki adet ögretmen evi vardır. Mahallenin 2005 yılında yapılmış 1400 kişilik camisi vardır (Antalya'nın en büyük camilerindendir). Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik, ADSL ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.