Antalya Gazipaşa Doğanca Köyü

Antalya Gazipaşa Doğanca Köyü

Doğanca Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Doğanca, Antalya ilinin Gazipaşa ilçesine bağlı bir mahalledir. Antalya iline 208 km, Gazipaşa ilçesine 28 km uzaklıktadır. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Osmanlı arşivlerin mahallenin adı Kayre-i Deruli veya Kayre-i Develi olarak geçer. Yani mahallenin Osmanlı dönemindeki adı Deruli'dir. Zamanla halk ağzında Develi veya Direvli olarak değişmiştir. Mahalleye, 1967 yılında ilk muhtarlık hakkı verilmiştir. Mahallede ilk yerleşim eski çağlara dayanmaktadır. Mahallede hala Etiler, İyonyalılar ve Romalılar dönemlilere ait kalıntılara rastlanmaktadır. Kalıntılar ve kaya mezarları üzerinde yapılan araştırmaya göre köye ilk yerleşen sulalenin "Memişler" olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra "İmillerin" (Emiroğulları) Alanya'dan “Alaattinoğullarının” ise Buhara'dan gelerek yerleştiği rivayet edilmektedir. Molla Ahmetler ise Gazipaşa’dan gelerek yerleşmişlerdir.Ayrica Özcanogullari Malatya taraflarindan gelerek buraya yerlesmislerdir.

Plevne Savaşında Gazi Osman Paşa'nın yaveri olan Hüseyin Çavuş bu mahalledendir. Mezarı bu mahallededir. 1920 yılına kadar Anamur'a bağlı kalan köy, 1949 yılına kadar ise Alanya'ya bağlı kaldı. Daha sonra da Gazipaşa'ya bağlanarak Doğanca ismini aldı. 1917 yılında köye mescit yapılmış ve burada köylü eğitilmeye başlanmıştır. Bir süre sonra ise burası kapatılmıştır. 1938 yılında ise Anamurlu Osman Muallim aynı yerde eğitim ve öğretimi tekrar başlatmıştır. 1942 yılında ise Mahallede Yakup Sönmez Eğitmen olarak göreve başlamıştır. Yeni yapılan ilkokulu açmış ve 1956 yılında bina yeniden yapılmıştır. 1966 yılından itibaren öğretmen sayısı artmış ve 1982 yılında mahallede ortaokul açılmıştır. 1994 yılında ise köy yeni ilköğretim okulu binasına kavuşmuştur.

ANTALYA'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallede içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.