Antalya Konyaaltı Üçoluk Köyü

Antalya Konyaaltı Üçoluk Köyü

Üçoluk Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Üçoluk, Antalya ilinin Konyaaltı ilçesine bağlı bir mahalledir. 

Mahallenin adı merkezde bulunan üçoluklu çeşmeden almaktadır. Bu çeşmenin yanı sıra Ulupınar diye çok büyük bir su kaynağı vardır. Köy, daha önce Hisarçandır mahallesine bağlı bir mahalle iken 1991 yılında bağımsız köy haline gelmiştir.

Daha önce Antalya Merkez İlçesi Çakırlar Bucağı'na bağlı iken 5747 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 2008 yılında yeni kurulan Konyaaltı ilçesi Merkez Bucağına bağlanmıştır.

Üçoluk Köyü; Havutönü, Soğanlık, Tülek, Ulupınar, Kırtepe ve Örencik mahallelerinden oluşmaktadır.

6 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan "13 ilde Büyükşehir Belediyesi ve 26 ilçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile Antalya il sınırıları büyükşehir kapsamına alınarak mevcut köyler ilçelere mahalle olarak katılmıştır. 2014 Mahalli İdareler Seçimlerinden sonra Konyaaltı Belediyesi'ne bağlı Üçoluk Mahalle Muhtarlığı tüzel kişiliği haline gelmiştir.

Antalya merkezine 40 km uzaklıktadır. Kemer ve Kumluca ilçesine sınırları vardır. Altınyaka karayolu üzerinde yer almaktadır. Batı Torosların eteğinde 800–1200 m yükseklikte yer almaktadır. Antalya şehir merkezine göre sıcaklık değeri 4-5 derece daha düşüktür.Kışları soğuk geçer, kar yağışı olur. Arazi yapısı engebelidir.

Köy yerleşim olarak batı Torosların eteklerinde yer almaktadır. Serin olması nedeniyle yaz döneminde okulların kapanmasıyla birlikte Kemer, Göynük, Beldibi, Konyaltı ve Antalya merkezde oturan kişiler mahallede geçici olarak konaklama yapmaktadırlar. Okulların açıldığı eylül ayının ortalarına kadar mahallede kalmaktadırlar. Yaz dönemi boyunca mahallenin ekonomisi ve sosyal hayatı gözle görülür şekilde canlılık göstermektedir.

Kemer'den çam ağaçları arasından geçen 37 km. stabilize yolla ulaşılmaktadır. Ayrıca Antalya-Kemer yolunun liman bölgesinde Altınyaka yolunu takip ederek yaklaşık 30 km sonra köye ulaşmak mümkündür. Yol Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olup asfalt yol olarak hizmete devam etmektedir. Köy tüzel kişiliği mahalle olarak büyükşehir kapsamına alındıktan sonra 2014 yılından itibaren düzenli olarak halk otobüsü seferleri başlamıştır. Otobüsler Gürsu Mahallesinde bulunan hareket noktasından kalkış yapmaktadır.

Antalya'nın güneybatısında, yaklaşık 1.500 m yükseklikte bulunan yayla zengin flora ve faunaya sahiptir. Elektrik ve PTT gibi alt yapı hizmetleri olmayan yayladaki basit yayla evleri, sedir, çam, çınar ağaçları ile bütünleşmiş gibidir. Antalya ve Kemer halkının kullandığı yaylaya, seyahat acenteleri tarafından kamp ve trekking programları düzenlenmektedir.

Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Antalya merkeze bağlı olmasına rağmen kırsal kesimde kaldığından dolayı çok az hizmet almıştır.

ANTALYA'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.