Antalya Korkuteli Büyükköy

Antalya Korkuteli Büyükköy

Büyükköy hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Büyükköy Antalya'nın Korkuteli ilçesine bağlı bir mahalledir.(ali fahrettin kebirköy) 14.Asrın sonlarına doğru, doğudan Horasan’dan gelen kavim bugünkü Büyükköy ve Küçükköy’ün bulunduğu alanda hayvancılık yapmaktaydılar. Kızılkaya dolaylarında iki Selçuklu Beyi savaşmaktaydılar. Yenilmekte olan tarafa, o zamanın aşiret reislerinden Ali Fahrettin isimli iki amca çocuğu yardım ederler. Savaşı kazanan Bey, iki amca çocuğuna yardımları karşısında bugünkü Büyükköy ve Küçükköy’ün bulunduğu alana yerleşmelerine izin verir. 

Bey, aradan geçen zamandan sonra iki amca çocuğunu ziyaret eder. Ziyaretlerinde isteklerini sorar.Onlarda hayvancılıkla geçindiklerini, zaman zaman hayvanları için su ve otlağa sıkıldıklarını, hayvanlarını iyi besleyemedikleri için beyden bol su, otlakları geniş, serin bir yer olan Büyükköy'ün ve Küçükköy yaylasının bulunduğu yeri ister. Bey de buraları onlara yayla tutmaları için izin verir. Uzun zaman iki amca çocuğu ve onların soyundan gelenler, hayvanlarını yazları buralara gelerek getirerek, kışları da Büyükköy ve Küçükköy’e götürerek bir göçebe hayatı yaşamışlar. 

Zamanla Büyükköy ve yaylası Büyük Ali Fahrettin’e Küçükköy ve yaylası Küçük Ali Fahrettin’e ve onların soylarından gelenlere ayrılır.Büyük Ali Fahrettin’in soyundan gelenler yaylada hayvancılığın yanı sıra bol sulu, verimli toprakları ekip biçmeye başlamışlar. Yayladakiler ürünlerini aradaki uzaklık, o günün ulaşım ve ikmal araçlarının yetersizliği sonucu orada bırakırlar. Kışa doğru kalan ürünler, arazi ve yaz evleri bekçiler tarafından beklenilmeye başlanmış. Bekçiler ile başlayan kış mevsiminde kalma olayı zamanla çok çocuklu ve az arazili köylülerin yaylada kalmaları ile çoğalmıştır. Önceki Adı;Alafaradın'dır.Ali fahrettin isimli iki kardeş ortaasyadan gelmişlerdir.hoca ahmet yesevinin talebeleri olduğu hakkında çeşitli rivayetler vardır.Beşiktaşın milli kalecisi Rüştü REÇBER küçükköylüdür.

Seracılık yaygınlaşmaya başlamıştır.Ayrıca kültür mantarı yeiştirlmektedir. Mahallede genelde elmacılık yapılmaktadır.Son yıllarda suların çekilmesi elmacılık bitme noktasına gelmiştir. Kırkpınar isminde bir yaylası vardır.Tahtalı belinden Büyükköy'e yeni yol açılmıştır.Çaykenarı Karataş ve köseler ile Yalınlı bozova köyleri arasında yer alır.Eğitime çok önem vermektedirler.Mahalleden çok sayıda üniversite mezunu vardır. O zamanın Büyükköy muhtarı ve emekli öğretmen Abdullah ÖZBEK’in de çalışmaları ile devlet köylünün isteğini 1963 yılında kabul ederek mahallenin sınırları çizilmiş, muhtarlığı Büyükköy’den ayırıp, Büyükköy yaylasına Kırkpınar adının verilmesine karar verilmiştir.Büyükköy yaylası olarak bilinen bu yöre muhtarlığa ayrılınca şu isimler verilmek istenmiştir. Mahallenin önündeki inli kayadan dolayı İNÖNÜ, yayla olmasında dolayı YAYLA KÖYÜ, mahallenin su kaynağının Kırkpınar’dan çıkmasından dolayı KIRKPINAR denilmesi tavsiye edilmiş. Yörenin özelliğine de uygun olarak köye KIRKPINAR adı verilmiş. 1963 yılında yapılan muhtarlık seçiminde Hidayet BORAN ilk muhtar olarak görevlendirilmiştir.

Eski muhtar:Fahrettin BARIN

Emekli öğretmen:Abdullah ÖZBEK

Okul Müdürü:Nail AKIN

Öğretmenler:Kadriye AKIN-Mehmet ÖZCAN

Mahalledeki Geçim Kaynakları:

Tarım ve
Hayvancılıktır.
Mantarcılık
seracılık
kasaba;

orta Mahalle,pınarbaşı mahallesi ve
güney Mahalle
olmak üzere 3 mahalleden oluşur.

kasabada:

2 Cami
1 Çocuk Parkı
1 Futbol Sahası
1 İlköğretim Okulu
1 Sağlık Ocağı
bulunmaktadır.

kasabada,

Sabit telefon;
Elektrik Hattı ve
Su vardır.
BELEDİYE

SEÇİLDİKLERİ YILLARA GÖRE BAŞKANLAR

2009 MUSTAFA DİNÇAY

2004 MUSTAFA DİNÇAY

1999 MUSTAFA DİNÇAY

ANTALYA'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.