Antalya Korkuteli Çaykenarı Köyü

Antalya Korkuteli Çaykenarı Köyü

Çaykenarı Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Çaykenarı, Antalya ilinin Korkuteli ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin adı, mahallenin iki tarafından ve eskiden içinden akan çaylardan gelir. Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk 40 yılı Bozova nahiye merkdzi olup Bozova Bucak Müdürlüğü, Bozova Jandarma Karakol komutanlığı, Bozova telefonu bu mahallededir. Mahallenin Kuruluşu Taş devrine dayanmaktadır. Bunu Mahallenin doğusunda bulunan taş oyularak yapılan kaya evlerinden anlamaktayız. Mahallede bulunan Hüyükten'de eski bir kervan yolu ve ticaret merkezi oldugunu anlıyoruz. Türk tarihi açısından bakarsak Korkutelinin Fethiyle aynı zanlara rastlar.  

Çaykenarı Köyü'nün kültür yapısı Türkmen ve Yörük köylerinin kültürüne benzer. Özellikle, Düğün, Ölüm ve Bayram zamanları mahallede birliktelik havası kuvvetlidir. Mahallenin gençleri genellikle Antalya ve diğer şehirlerde çalışmaktadır. Mahallede kalan yaşlılar iki ayrı kuşak olarak sınıflandırılabilir. Birinci kuşak yaşlılar, tüm yaşamını köy sınırları içerisinde ikamet ederek geçirmiş kişilerdir. İkinci kuşak yaşlılar ise, 40-50 yıl önce gençlik çağlarında mahalleden ayrılıp, emekli olduktan sonra mahallesine dönmüş kişileridir. 

İkinci kuşak yaşlıların çoğunluğu Nisan-Ekim aralığında mahallede ikamet edip, kış sürecini Antalya'daki adreslerinde geçirmektedirler. Mahallenin insanlarının yabancılara yaklaşımı, güler yüzlü, kapsayıcı ve yardımseverlik kavramlarıyla en iyi şekilde tanımlanabilir. Köylülerin şivesi Burdur ve Denizli yöresinin şivesine yakındır, ancak daha ziyade kendine özgü bir fonetiğe sahiptir. Yaz aylarında ve Bayram tatillerinde gençlerinin gelmesi ile mahalle nüfusu artar. Mahallenin merkezi Camiönü (yerel şiveyle: caamööönü) Mahallesidir. Mahalledeki yerleşik nüfus, kahvede bahçede Gençleri gördüklerinde ilk sorusu "kimlerdensin? (kimleeedensin)" olup, genç köylünün kimlerden olduğunu tam açıklayamaması halinde ilginç neşeli diyaloglar yaşanır. Genellikle genç köylünün anne ve babasının adını soyadını söylemesi yetmez, kimlerden kimin oğlunun/kızının çocuğu, damadı, gelini vb. gibi ilave bilgiler ile tanışlık ilerletilir. Mahallede yaşayan yaşlıların hafızaları ne kadar eskiyi hatırlarsa, tanışanların birbirine akraba çıkma olasılığı artar. Köy halkı Devlet Otoritesine yürekten bağlı ve köye görevi gereği gelen resmi personele son derece saygılıdır.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımda mahsül olarak; arpa, buğday, yulaf, fiğ, yonca, mısır, özellikle kavun, karpuz, elma, armut, şeftali, kayısı, erik, çağla (badem), üzüm, ayva, karadut gibi ekin ve meyve ürünleri yetiştirilir.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi vardır ama kaldırdılar. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır . Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Bölgenin en geniş ve düz ovasına sahiptir. Yedi mahalleden oluşur. Genç ve orta yaşlıları Antalya'da ikamet eder. Genel olarak yaz aylarında nufus fazlalaşır. Doğusunda ve batısındaki dağlarda kaya mezarları ve köye yakın tepelerde höyükler bulunmaktadır. Mahallede birbirinden bağımsız 5 adet mezarlık bulunmaktadır. Mahallenin iki camisi vardır. Okulu vardır; taşımalı eğitim nedeniyle kapalıdır.

Köy; yedi mahalleden oluşur bunlar; kullar, yazı, hatıplar, cami önü (merkez), macarlar, hamzalar, cafallar'dır.

Köy; Aşağı Bozova'ya kurulmuştur; 37.000 dönümlük bir yer kaplamaktadır.

Mahalleye komşu olan köyler; Karakuyu, Yakaköy, Köseler, Yalınlıgediği, Büyükköy'dür.

Mahallede; 2 cami, 1 okul, 1 sağık ocağı, 1 kütüphane, memur zirat mühendisi ofisi, tarımsal kalkınma koop., tarımsal sulama koop. 2 bakkal, 2 kırathane, 1 fırın, 1 berber vardır.

ANTALYA'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.