Antalya Korkuteli Karabayır Köyü

Antalya Korkuteli Karabayır Köyü

Karabayır Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Karabayır, Antalya ilinin Korkuteli ilçesine bağlı bir mahalledir. Karabayır'ın tarihi Osmanlı döneminde Korkuteli Elmalı arasında, şimdiki Karabayır mahallesinin bulunduğu bölgede konaklayan 5-6 obanın oluşumuyla başlamaktadır. Yazılı kayıt olarak, 1600 yılların başında dönemin Osmanlı Padişahı 1. Ahmet’in Beydağı eteklerini Karabayır köylülerinin otlak alanı olduğuna dair yazdığı fermandır. Daha önceki dönemlere ait verilere ulaşılamamıştır. Mahallenin ismine Karabayır denilmesinin sebebi tam bilinmemesine rağmen bir rivayete göre mahallenin bayırlarında ve yamaçlarında kekiğin bol olmasından siyaha yakın bir yeşil örtü oluşması nedeniyle Karabayır isminin verildiği söylenilmektedir. Mahallenin merkezi Karabayır Köy Çeşmesi'dir.

1940′lı yıllara kadar göçebe hayatı yaşayan Karabayır halkı, ilkbahar ve sonbahar döneminde Elmalı - Korkuteli ilçeleri arasında bulunan Karabayır mahallesinde, yaz aylarında da Toros dağlarının batı ucunda Beydağlarında bulunan Karabayır yaylasına hayvanlarını otlatmak için çıkarlar ve orada kıl çadırlardan oluşan obalarında 2 ay kalarak Karabayır mahallesine geri dönerlerdi. Kış aylarında da o zamanlar yine Karabayır adı verilen 2009 yılı yerel seçimlerinde Döşemealtı ilçesine bağlanan Yeşilbayır beldesinin bulunduğu bölgeye göçerlerdi.

Beydağı eteklerinde Karabayır köylülerinin obaları ve hayvancılık yaşamları devam ettirilmeye çalışılmaktadır. Her yıl Temmuz ayının ilk haftası Karabayır Beydağı yayla şenlikleri düzenlenmekte olup örf ve adetlerimiz yaşatılmaya çalışılmaktadır.

Antalya iline 84 km, Korkuteli ilçesine 30 km uzaklıktadır. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Mahallede ilköğretim okulu yoktur. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

ANTALYA'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.