Antalya Korkuteli Osmankalfalar Köyü

Antalya Korkuteli Osmankalfalar Köyü

Osmankalfalar Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Osmankalfalar, Antalya ilinin Korkuteli ilçesine bağlı bir mahalledir. Her yıl Şehzade Korkut Rezene Şenlikleri düzenlenmektedir. 

Mahallenin adının nereden geldiği ve geçmişi: Antalya ve çevresi 1392 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından alınmış idaresi oğlu İsa Çelebi'ye verilmiştir. 1402 Ankara savaşından sonra Timur bu bölgeyi Hamitoğullarından alıp Tekebeyi Osman Bey'e vermiş ise de Antalya'da bulunan sancak beyi Hamza Bey Korkuteli'de bulunan Osman Bey'in üzerine yürüyerek 1423 yılında ortadan kaldırmıştır.

Yavuz Sultan Selim zamanında kardeşi Şehzade Korkut Antalya'da sancak beyi idi. İki kardeşin arası açılınca öldürülmekten korkan Şehzade Korkut Osmankalfalar mahallesi yakınındaki bir mağarada saklanıyordu. Mahallede yaşayan Çoban Osman adlı kişi Korkut'a yemek su gibi ihtiyaçları götürürdü. Ancak 1513 tarihinde Yavuz'un askerleri Osman'ı mağaraya girerken görürler. Bunun üzerine Yavuz'un askerleri Korkut'u öldürmek için mağaraya girerler ancak Korkut da iyi bir savaşçı olduğu için savaşırlar. Kimi rivayete göre Korkut birkaç kişiyi öldürmüştür. Ancak sayı çokluğu nedeniyle Korkut öldürülüp kellesi vurulur ve Yavuz'a götürülür. Bu rivayetin sahih olma ihtimali çok zayıftır zira Osmanlı Hanedanı şehzadelerinin infazı ancak boğularak olurdu. Şehzade Korkut ve sadık adamı Piyale tebdili kıyafet gezdikleri için uzun süre saklanmayı başarmışlardır. Sonunda yiyecek getirmesi için çobana atlarını vermişlerdir ancak Yavuz'un askerleri çarşıda atın koşumlarını görmüş ve hükümdarlara mahsus koşumlar dikkatlerini çekmiştir. Çobanı sıkıştırarak yerini söyletmişler ve Korkut'u ele geçirmişlerdir. Ancak Şehzade Korkut'un infazı Kütahya vilayetinin Emet kazasında olmuştur. Korkut Bursa'ya defnedilmiş, Piyale de türbedarı olmuştur. Antalya Osmanlı İmparatorluğu zamanında Anadolu eyaletinin Teke Vilayeti iken 1864'te vilayet taksimatı yapılınca Konya Vilayeti'nin Teke Sancağı'na merkez olmuştur. Korkuteli 1879 tarihinde Teke Sancağı'na bağlı nahiye merkezi olmuştur. 1915 yılı Temmuz ayında Antalya Mutasarrufluğuna bağlı ilçe merkezi olmuş ve adı "Istanoz" olarak söylene gelmiştir. Yine bu tarihte Vilayet Meclisinin kararı ile Şehzade Korkut'a ithafen ilçenin adı Korkuteli (Korkut ili) olarak kabul edilmiştir.Rivayete göre Şehzade Korkut mahallede bulunan ve şimdi Sultan Korkut adıyla anılan mağarada saklanmıştır.

Korkut Osman'ı sevdiği için Mahalleye Osman adını vereceğini söyler.Korkut öldüğü halde köye nasıl Osman adı verildiği bilinmez.

Orta Asya Yörük kültürünün izlerini taşıyan bir kültüre sahiptir.

Yörük Afşar Türkmenleri kültür ve gelenekleri yaşanmaktadır.Geleneklerine sadıktırlar.

Geçmişte Psidia antik kent sınırları içinde yer alan mahallede bilinen bir kalıntı veya tarihi eser bulunmamıştır.

Rahat Dağının eteklerinde konuşlanmış olan köy söğüt ovasına bakar. Eskiden olan ancak şimdi kurumuş halde bulunan Söğüt Gölü tabanında olan ova bu nedenden dolayı sulaktır.

Antalya iline yol genişletilmeleri ve düzleştirmeleri ile 105 km, Korkuteli ilçesine ise 40 km uzaklıktadır. Yol 2012 yılında sıcak asfalt ile kaplanmıştır. Ulaşım Korkuteli ilçesinden her gün saat 14:00'te kalkan Felek Amca'nın minübüsü ile sağlanır.

Burdur İl merkezine 118 km uzaklıkta , Muğla il merkezine 200 km uzaklıktadır.

Mahallenin ekonomisi tarım ve az sayıda olmasıyla birlikte hayvancılığa dayanmaktadır. 2009 yılında tamamlanmış baraj sayesinde sulama imkânları artmış ve mahallede çiftçilik daha kolay ve ekonomik hale gelmiştir. Mahallede anason gibi soğuk iklim bitkileri yetişir. 2013 yılında ilk kez bir adet sera kurulmuştur ancak mahallede büyük sermaye mermer fabrikalarından çıkar. Köy yolunda mutlaka mermer dolu bir kamyon ya da mermer ocağı görürsünüz.

Mahallede çok yıllık karasal iklim ağaçları olan ceviz, elma, armut, kestane, badem gibi ağaçlar ile soğuğa dayanıklı diğer ağaçlar ve tek yıllık olan yine soğuğa dayanıklı buğday, arpa, rezene (cızgala) gibi bitkiler yetişmektedir.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Su şebekesi dağ sularına bağlıdır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve hizmet vermekte olan bir memuru bulunmaktadır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik, sabit telefon ve uydudan internet abonelik imkânı vardır.Mahallede sulama sistemine hazırlanmış gölet bulunmaktadır ancak salma sulamaya izin verilmemekte sadece yağmurlama ve damla sulama yapan tarlalara su verilmektedir. Ayrıca gölette bulunan tatlı su balıkları tutulmaktadır ancak sadece mahalle nüfusuna kayıtlı kişilere izin verilmektedir.

ANTALYA'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum