Antalya Manavgat Beydiğin Köyü

Antalya Manavgat Beydiğin Köyü

Beydiğin Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Beydiğin, Antalya ilinin Manavgat ilçesine bağlı bir mahalledir. Antalya iline 73 km, Manavgat ilçesine 34 km uzaklıktadır. Eski ipek yolunun geçtiği bölgedir.

Beydiğin adı Oğuzların Beydili boyundan gelmektedir. Mahallenin ilk tarihi 16. yüzyıl kadar uzanır. v Serdar(komutan demektir) adında bir kişiye eynif ovası tımar olarak verilmiş, görevi ise Konya-Antalya arasındaki yol güvenliğini sağlama, aynı zamanda devlete asker yetiştirmektir bu tımar sistemi serdar'ın oğlu Hüsemettin ve onun oğlu Emrillah zamanına kadar devam etmiş. Osmanlı'da sonradan tımar sisteminin bozulması ve mali durumlar mahalleden birçok göçü beraberinde getirmiş, Beydili obasından ayrılanların bir kısmı Isparta Sütçüler ilçesine bağlı yerde Beydili mahalleninü kurmuşlardır. Serdaroğlu adına ve onun torunu Emrilah ve diğer köylülere verilen tımar senedi halen Beydiğin mahallesi mutarlığında muhafıza edilmektedir. 

Beydililer zamanla güneye güç ederek 1850 yılında bügünkü köy merkezinin yakınlarına mahelleciklere yerleşmişler mahallenin bügün alanı Serdar Beyin Torunu olan Emrilah'ın torunları Ali kıya ve kardeşi osman kocaya aittir. mahallede ilkokul 1940 yıllarında açılmıştır. 1965 yılında köylüler mahelleri bir meydanlıkta toplama kararı almışlar, yer olarak düz ve en geniş alan tespit edilmiş, mahallede askerliğini öğretmen olarak yapan bir mimar köy planını çizmiş. Köylüler bu plana geniş ölçüde sadık kalarak bugünkü mahallesi oluşturmuşlardır. Beydiğin mahallesi 93 harbi ve birinci dünya savaşında çok şehit vermiştir. Bir ihtiyar nine çocukluğunda 30 kişinin yayladan törenle askere gönderildiğini hiç birinin geri gelmediğni söylüyordu.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Mahallede arıcılıkta yapılmaktadır.

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ve içme suyunu kendi maddi imkanları ile devlete yük olmadan cimrii yaylasından içme suyunu karşılamaktadır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

ANTALYA'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum