Aralıklı Oruç Diyeti Her Gün Uygulanmamalı!

Aralıklı Oruç Diyeti Her Gün Uygulanmamalı!

Havaların ısınması ve yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte son yılların popüler diyeti olan aralıklı oruç oldukça tercih ediliyor. Kalori kısıtlaması ve aralıklı açlığın insan sağlığı için oldukça yararlı bir beslenme yöntemi...

Havaların ısınması ve yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte son yılların popüler diyeti olan aralıklı oruç oldukça tercih ediliyor.

Kalori kısıtlaması ve aralıklı açlığın insan sağlığı için oldukça yararlı bir beslenme yöntemi olduğunu ancak bu diyetin her gün uygulanmaması gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Aralıklı oruç diyetini her gün uygulamak sürdürülebilir olmayabilir. Haftada 2-3 gün bu diyetin uygulanması hem kilo kontrolü hem de sağlık açısından oldukça faydalı” açıklamasında bulundu. Vücudun belirli bölgelerinde biriken yağın kaybedilmesini ve metabolizmayı çalıştırarak hızlı bir şekilde kilo verilmesine yardımcı olan aralıklı oruç diyetinin hem kilo kontrolü hem de bazı metabolik sorunlarla başa çıkabilmek açısından çok etkili olabildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Her gün bu şekilde beslenmek yerine genel olarak alınan kaloriyi azaltmak için hiç olmazsa haftada 2-3 kez aralıklı oruç diyeti uygulanabilir” dedi.

Aralıklı Oruç Diyeti Her Gün Uygulanmamalı!

Açlık hücreleri harekete geçiriyor

Hücrelerin açlık dönemlerinde evrimsel olarak korunmuş olan savunma mekanizmalarını ortaya çıkardığını hatırlatan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Bu mekanizmalar glukoz regülasyonunu kontrol ediyor, inflamasyonu baskılıyor ve stres direncini artırıyor. Bu sayede, oksidatif ve metabolik strese karşı direnç yolakları ve hasarlı moleküllerin uzaklaştırılması ya da tamiri mekanizmaları aktifleştiriyor” diye konuştu.

Bilimsel çalışmalar devam ediyor

Aralıklı beslenme ve aç kalmanın, yaşam süresini uzattığını gösteren çalışmaların da yapıldığına dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “İnsanların aralıklı beslenme konusunu uzun yıllar sürdürüp, sürdüremeyeceği ve eğer sürdürebilirlerse, bunun insan yaşamını uzatıp uzatmayacağı konusu henüz tam olarak bilinmiyor. Ek olarak klinik çalışmalar genellikle genç veya orta yaşlı hasta gruplarında yapıldığı için bu sonuçların tüm yaş gruplarına yönlendirilip yönlendirilemeyeceği de berrak değil. Aslında sorun günlük alınan toplam kaloride ve deyim yerindeyse abur cubur yenip yenmemesinde yatıyor” dedi.

 BSHA (Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.