Artvin Ardanuç Sakarya Köyü

Artvin Ardanuç Sakarya Köyü

Sakarya Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Artvin iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Sakarya, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köydür. Köyün eski ismi Sagara'dır. Sonradan yeni isim olarak "Sakarya" denilmiştir. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde Artvin Kıpçak köyleri kültürü hakimdir.Köyün %99' u okur yazar olup büyük bir çoğunluğu gurbete çıkmış olup ağırlıklı olarak devlet memurudur, yeni nesil okuyarak köyü terk ettiği için köyün nufusu azalmıştır buna rağmen yaz aylarında her evin bacasından duman tüttüğü görülmektedir.

Köyde yaşayan genç nufus olmadığı için köyün ilkokulu kapanmış olup köyde camii dışında herhangi bir eğitim kurumu ya da toplanma mekanı yoktur köylüler tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamakta olup ilçenin pazar alışveriş gününde ilçe merkezine inerek satacakları tarım ve hayvancılık ürünlerini satar ve eksiklerini alarak geri döner. Göç ve gurbet dalgasından nasibini alan her köy gibi bu köyde de kültür anane ve diğer etkinlikler yok olmaya yüz tutmuştur.

Artvin iline 45 km, Ardanuç ilçesine 9 km olup köyün bir yanı bereket bir yanı gümüşhane bir yanı torbalı köyü ile sınırlıdır. Köyün büyük bir kısmı eğimli arazilerden oluşup buna rağmen köyün künye mahallesi düzler mevkisi artvin ilinde yapılacak hava alanına en uygun yerdir. Köyde yazın çim kayağı ve off road yapmak için doğal engeller bulunmaktadır. Dört mevsimin yaşandığı bölgede köyün her bir yerinden tarihe geçecek manzara resimleri çekilinebilinir. Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olmayıp, köyde elektrik ve sabit telefon vardır. 

ARTVİN'NİN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ARTVİN HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.