Artvin Borçka Güzelyurt Köyü

Artvin Borçka Güzelyurt Köyü

Güzelyurt Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Artvin iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Güzelyurt, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür. Köyün adının nereden geldiği hakında:Köyde Kur'an Kursu oldugundan kursun adına yurt denilmekdeydi ondan Güzelyurt olarak konulmuşdur.Şuan Kur'an Kursu heyelan tehlikesinden dolayı Artvin Acil ve Afet Müdürlüğü tarafından mühürlenmiştir. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri karadenız yemeklerı dır ayrıca koyde kavurma yapımı vardır. Artvin iline 51 km, Borçka ilçesine 26 km uzaklıktadır. Fakat Muratlı Barajı yapıldıktan sonra uzaklık İlçe merkezine 32 km olmuştur. Arazi engebeli ve yamaçtır. Genellikle köyün kuzey yönünde ağırlıklı çaycılık,Güney yönünde ise fındıkçılık hakimdir. Bol miktarda küçük dere yatakları mevcuttur ve yaz aylarında kurak olmaz,devamlı akarsudur. Dağ tepeleri gürgen,kestane ve kızılağaçtır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Son yıllarda yapılan barajın iklimi etkilemesi sonucu;sahil kesiminde yetişen kivi ve narenciye yetiştiriciliği ufak çapta yapılmaktadır.

Köyün ekonomisi:çay fındık arıcılık ve hayvancılıktır. Ayrıca köyün büyük bir kısmı Borçka ve Hopa ilçelerinde esnaflık yapmaktadırlar.Kış mevsiminde köyün nüfusü tamamen azalmaktadır.Bunun sebebi kışın ulaşım şartlarının zor oluşu ve Köy halkının Hopa,Borçka ve Arhavi ilçe merkezlerinde de evlerinin bulunmasıdır.Köy halkı genellikle maddi durum yönünden iyidir. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır . PTT şubesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır fakat şu an faaliyette değildir.. Köye ulaşımı sağlayan yol beton olup köyde elektrik ve sabit [[telefon vardır.Köyün bakkalı vardır.

ARTVİN'NİN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ARTVİN HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum