Artvin Borçka Kaynarca Köyü

Artvin Borçka Kaynarca Köyü

Kaynarca Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Artvin iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Kaynarca, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür. Artvin iline 48 km, Borçka ilçesine 16 km uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Arıcılık ta yapılmaktadır. Rakımı takribi 1100 m civarındadır. Sarp arazi yüksek dağlar ve derelerle kaplıdır. Köy 550 yıllık bir yerleşim tarihine sahiptir. Daha önce Gürcüler ve Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı bir köydür. Kısa süreli bir Çeçen göçü de almıştır.1915 Tehcir kanunu ile köydeki Ermeniler göç ettirilmiş ve köy saf kan bir gürcü köyü halini almıştır.Köyün orijinal ismi Deviskeli(დევისკელი)'dir. Türkçe manası uzun ve geniş alandır.Köye bağlı 5 adet mezra bulunmaktadır.(BedevreTepe,Tennara,Kocaçayır,Ahalteke,Kurtboğazı). Kaynarca köyü, Gürcistan'ın güneybatı ucu ile Türkiye'nin kuzeydoğu ucunda, iki ülke sınırına yayılır. Köyün Karadeniz'e uzaklığı 45 kilometre kadardır. Kaynarca yazın serin ve ılıman, kışınsa aksine soğuk ve nemlidir. Ocak ayında bazen ısının geceleri eksi 2 °C'den eksi 17 °C'ye kadar düştüğü görülür. Ancak gündüzleri gene de ılık bir hava vardır. Kış ayları genellikle karlı geçer, karın birbuçuk metreye ulaştığı zamanlar olur. Bitki örtüsü oldukça zengindir. Köy değişik türde yaşlı ağaçlar bulundurur.Köyde 1-5 yüzyıllık ağaçlara rastlanır. Köyün bulunduğu vadide daha çok gürgen, kestane, ıhlamur, çam gibi ağaç türleri vardır. Öte yandan taflan, dağçileği, muşmula, fındık, elma, hurma,ayva, vişne, kiraz, dut, ceviz gibi farklı bitkiler yetişir. Köyde pek çok meyve ağacı, bir orman görünümü alacak kadar çok ve yoğunluktadır.

Kaynarca Köyü, tam bir yeşil cennet sayılır. Yabani hayvan varlığı ve akarsuların ekolojik olarak temiz olması bu görünümü tamamlar. Kaynarca köy vadisinde yabani hayvanlar ve kuşlar yaşar. Kuşlardan alakarga, karatavuk ve değişik türlerde serçe bulunur. Öte yandan mevsimsel olarak guguk ve bıldırcın gelir. Kaynarca ormanlarında ve dağlarında değişik yırtıcı kuşlar yuva yaparlar. Atmaca, kuzgun, şahin yerli kuşlardan sayılır ve bölgenin doğasına, kayalıklarına ve 3-5. yüzyıllık ağaçlarına uyum sağlamışlardır. Güvercinler ormanlarda sürüler halinde yaşarlar. Yabani hayvanlar Kaynarca köyüne uyum sağlamışlardır. Köyün kestane, taflan, gürgen gibi ağaçlarla kaplı yüksek yerlerinde, yaşlı ağaçların ve kayalıkların olduğu bölgelerde yabani hayvanlar yaşar. Balık olarak Doğu Karadenizde sık rastlanan Kırmızıpullu Alabalık derelerinde mevcuttur lakin son dönemde yaşanan seller ve yoğun av faaliyetleri,köydeki balık popülasyonunu tehlikeye sokmuştur Bu bölgede yaban domuzu, ayı, çakal, tilki, ceylan, tavşan, yaban keçisi gibi hayvanlara yörenin hayvan varlığını tamamlar. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi, kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı sağlık evi ve ebesi vardır. Köy yolu asfalt değildir, yol bozuk olduğu için Borçka merkeze uzaklığı 16 km olup ortalama 45 dakikada ulaşım sağlanmaktadır.Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Ayrıca köyde 2014 yılında HES yapılması planlanması ile direniş ve birlik maksadıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de kurulmuştur.

ARTVİN'NİN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

ARTVİN HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.