Ayancık Yenikonak Köyü

Ayancık Yenikonak Köyü

Yenikonak köyü haberleri, köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yenikonak köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sinop köyleri arasında yer alan Yenikonak köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ayancık Yenikonak köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yenikonak köyü son dakika gelişmeleri, Yenikonak köyüne özgü yemekler, Ayancık Yenikonak köyünün tarihi, Yenikonak köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yenikonak köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yenikonak, resmî kayıtlardaki diğer adıyla Otmanlı-Bucak Merkezi Köyü, Sinop ilinin Ayancık ilçesine bağlı bir köydür. 117 Haneden ve Yenikonak (Bucak Merkezi) ve Otmanlı mahallesi olmak üzere 2 mahalleden oluşmaktadır.

Ayancığa bağlı bulunan Yenikonak ve çevresi 11. yüzyılın sonlarında ilk kez Danışmentoğullarının egemenliğine girmiştir. Bölge 1204'te Anadolu Selçuklularının, 1259'da Pervaneoğullarının, 1292'de Candaroğullarının eline geçmiştir. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet Trabzon seferine giderken Sinop ve çevresini Osmanlı Devletine bağlamıştır. Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında kesin bilgi yoktur. Fatih Sultan Mehmet'in bu bölgeyi fethetmesinden sonra, Osmanlı askerlerinin ve tebaasının yerleştirildiği yerleşkeye, orada önceden yerleşik bulunan halk tarafından Otmanlı isminin verildiği sanılmaktadır.

Yenikonak, Tanzimat Devrine kadar Kastamonu’ya bağlı dört kadılıktan birinin yönetim alanı içinde kalmıştır. Tanzimat ile başlayan, daha sonra devam eden yenileşme hareketleri sırasında Ayancık ve çevresinde (Sancak-Kaza) İlçe yönetimi kurulması düşünülmüş, Otmanlı da Nahiye yapılmıştır. 10/6/1949 tarihli 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu kapsamında resmen Bucak statüsünde bulunan Yenikonak'ta şu an bir Bucak Müdürü bulunmamaktadır. Başka bir ifadeyle, Yenikonak, resmen Bucak statüsünde olsa da, Bucaklar tasfiye aşamasında olduğundan fiilen Köy hükmündedir.

Sinop iline 63 km, Ayancık ilçesine 8 km uzaklıktadır. Ayancık ilçesinin güneyinde bulunan Yenikonak Küre dağlarından süzülüp gelen iki derenin Ayancık çayıyla buluştuğu yerde, ormanların arasında bir bayırda kurulmuştur. Yenikonak'ın (Merkezin) denizden yüksekliği 150 m civarında, Otmanlı mahallesinin rakımı ise 250 m civarındadır.

Etrafı, Gölköy, Babaçay, Akçakese ve Hacıoğlu ile çevrilidir.

Yenikonak, anayol kavşağında olmasından ve etrafında Akgöl, İnaltı Mağarası gibi turistik mekânların bulunmasından dolayı turizm bakımından çok şanslıdır. Ancak bu şans ekonomik bir getiriye dönüştürülmemiştir.

Yenikonak, Sinop ilinin Ayancık ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yenikonak Köyü Resimleri ve Yenikonak köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ayancık Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Ayancık Sinop Arası Kaç Km? Ayancık Hava Durumu? Sinop Köyleri ve Ayancık Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sinoplu iseniz Sinop Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Sinoplu Ünlüler arasında Ayancık Yenikonak Köyünde doğan biri var mı? Ayancık Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.