Ayaş Başayaş Köyü

Ayaş Başayaş Köyü

Başayaş Köyü Haberleri, Ayaş Başayaş Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Başayaş Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Ankara Köyleri Arasında Yer Alan Başayaş Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Ayaş Başayaş köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Başayaş köyü son dakika gelişmeleri, Başayaş köyüne özgü yemekler, Ayaş Başayaş köyünün tarihi, Başayaş köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Başayaş köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Başayaş, Ankara ilinin Ayaş ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Başayaş Köyü Resimleri ve Başayaş köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ayaş Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ayaş Ankara Arası Kaç Km? Ayaş Hava Durumu? Ankara Köyleri ve Ayaş Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ankaralı iseniz Ankara Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ankaralı Ünlüler arasında Ayaş Başayaş Köyünde doğan biri var mı? Ayaş Doğumlu Ünlüler Kimler?

Başayaş, Ankara ilinin Ayaş ilçesine bağlı bir mahalledir.

Ayaş (Ayas /Ayaz) Öz Türkçe bir isimdir. "Parlak aydınlık gece" demektir. Ayaş bir Türkmen oymağı adı olup, Oğuz Türkleri'nin Bozok Kolu, Gün Han Oğulları, Bayat Boyu, Barak obasına bağlı bir oymaktır.

1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'ya giren Türklerin bir kolu olan Süleyman Bey komutasındaki Selçuklu Ordusu 1073 yılında, Doğu ile Batı ülkelerinin çeşitli merkezlerini birine bağlayan yol üzerindeki 5 büyük piskoposluk merkezinden biri olan Mnizos'u fethederek, buraya Ayas Oymağını yerleştirmiştir.

Eski Başayaş Köyü, Ayaş'ın 5 Km. doğusunda yer almaktaydı. Köyün yeni yerleşim yeri 1958-1959 yıllarında dönemin muhtarları tarafından fikir olarak gündeme getirilmiş 1990 yılına geçen süre içerisinde hizmet veren muhtar ve ihtiyar heyetleri tarafından bu fikre bazen sahip çıkılmış bazen de yer konusunda anlaşmazlık sağlanamadığı için sürüncemede bırakılmıştır.

Ancak 1990 yıllarında şu anki yeri olan Çiv Çir mevkiine, talepler doğrultusunda Köy hizmetlerinin istimlak çalışması ve parselleme işlemleri tamamlanarak 163 parsel hak sahiplerine dağıtılmış 2008 yılına kadar bu parsellerden yaklaşık 70 tanesine (İnşaatlar dahil) ev yapılmıştır. Ayrıca sağlık ocağı okul park alanları parsel olarak ayrılmıştır.

23.07.2004 tarih ve 25531 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun geçici 2’nci maddesi gereği Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırlarını belirleyen 50 km yarıçap içinde kaldığından köy tüzel kişiliği sona ererek mahalleye dönüşmüştür.

Türkmen kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Başayaş Mahallesi, Türk ailesine özgü gelenek ve görenekleri sıcaklığını korumakta olup, dini ve millî günlerde halkımız birbirleri ile daha fazla kaynaşmaktadır. Bayram ziyaretleri, nişan, düğün törenleri ve eğlenceleri geleneklere bağlı olarak devam etmektedir. Muhafazakar ve Millî Değerlerine sadık, kültür seviyesi yüksek, özellikle kayıtlı nüfusunun üniversiteleşme yüzdesi yüksek bir ahali yapısı vardır..

Ankara iline 50 km, Ayaş ilçesine 6 km uzaklıktadır. 1200 Metre rakımda yer almaktadır. Arazileri 1200 Metre ile 1450 Metrelik rakımlı bölgelerdir.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. 1200 Metre rakımda olmasından dolayı, Ayaş Merkez ile -2, Ankara ile -4 Derecelik ısı farkı vardır.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu yoktur, fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. Köye ulaşımı sağlayan ve mahalle içi yollar asfaltvardır.

İlçe merkezine toplu ulaşımı, 560 hat nolu EGO otobüsleri ve aynı hat nolu Özel Toplu Ulaşım Araçları sağlar. EGO hattı ile Sincan ilçesine kadar gidilebilir. Özel Toplu Ulaşım Araçları, Ulus'a kadar gitmektedir. Ankara'dan Beypazarı ve Nallıhan ilçelerine gidip gelen çeşitli firma araçları ile adı geçen ilçelere de ulaşılabilir.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.