Aydıntepe Yukarıkırzı Köyü

Aydıntepe Yukarıkırzı Köyü

Yukarıkırzı Köyü Haberleri, Aydıntepe Yukarıkırzı Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Yukarıkırzı Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Bayburt Köyleri Arasında Yer Alan Yukarıkırzı Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Aydıntepe Yukarıkırzı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yukarıkırzı köyü son dakika gelişmeleri, Yukarıkırzı köyüne özgü yemekler, Aydıntepe Yukarıkırzı köyünün tarihi, Yukarıkırzı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yukarıkırzı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yukarıkırzı , Bayburt ilinin Aydıntepe ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yukarıkırzı Köyü Resimleri ve Yukarıkırzı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Aydıntepe Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Aydıntepe Bayburt Arası Kaç Km? Aydıntepe Hava Durumu? Bayburt Köyleri ve Aydıntepe Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Bayburtlu iseniz Bayburt Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Bayburtlu Ünlüler arasında Aydıntepe Yukarıkırzı Köyünde doğan biri var mı? Aydıntepe Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yukarıkırzı , Bayburt ilinin Aydıntepe ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün adı eski Türkçede Kır`ın üstü manasına gelen "Kırzı" kelimesinden gelir ki nitekim köyün adı "yukarı kırzı"dır. Kurulduğu yer itibarı ile dağın yamacına yakın, ovanın ise hafif yukarısında olması nedeniyle bu isim verilmiştir diye düşünülüyor...

Tarih bakımdan büyük öneme sahip olan yukarı kırzı köyü Bayburtta kurtuluş kıvılcımının ilk ateşlendiği yerdir. Ki bunu 20 şubatta kutlanılan Yukarı Kırzı kurtuluşunun hemen ertesi gün olan 21 şubatta bayburtun kurtuluşu kutlanmasından anlamaktayız.

Özellikle çeşitli röportaj ve tarihi vesikalara bakılınca bunu daha net görebiliriz.

Yukarı Kırzı Köyü genel olarak Bayburt Kültürünü benimsemiştir. Yöresel kıyafet olarak Erzurum'da da çok kullanılan kadın giysisi olarak ehram, erkek giysisi olarak ise klasik bir giyimi vardır. Düğünler cuma gününden başlamak koşulu ile üç gün sürmektedir. Yöresel ağız özellikle Erzurum yöresiyle neredeyse birebir örtüşmektedir.

Yörede tarihi yapıları,ermeni mezarlıkları,eski çağlara ait mağaraları ve her dağının taşının bir geçmişi olan bir köydür.

Yemek kültürü arasinda son derece geniş bir mutfağa sahip olması nedeniyle kaybedilmeyen kültürel değerleri arasındadır. Özellikle kendine has yemekleri bugün istanbulda çeşitli lokantalarda özel olarak yaptırılmaktadır. Bayburt tava ,herse,imir dolması,galacoş,tel helvası, bunlardan sadece bir kaçıdır.

Bayburt iline 20 km, Aydıntepe ilçesine 5 km uzaklıktadır. Köy aynı zamanda Bayburt-Trabzon arasındaki mesafeyi 1-1.5 saat düşüren Salmankaş tünelinin yolunu içinde barındırmasıyla Trabzon istikametinde önemli bir geçiş noktası olmuştur.

Köyün iklimi, iklim haritalarında Karadeniz Bölgesinde yer almasından dolayı Karadeniz iklimi içerisinde gösterilir ancak sarp ve yüksek dağların Karadeniz kıyılarına paralel uzaması Karadeniz kıyılarında ki ılıman iklim özelliklerinin köyde görülmesini engellemektedir.Bu yüzden köyde karasal iklim özellikleri görülmektedir.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca köyde ADSL internet yapısıda mevcuttur.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.