Ayvacık Balabanlı Köyü

Ayvacık Balabanlı Köyü

Balabanlı Köyü haberleri, Ayvacık Balabanlı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Balabanlı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Çanakkale Köyleri Arasında yer alan Balabanlı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ayvacık Balabanlı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Balabanlı köyü son dakika gelişmeleri, Balabanlı köyüne özgü yemekler, Ayvacık Balabanlı köyünün tarihi, Balabanlı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Balabanlı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Balabanlı, Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Balabanlı Köyü Resimleri ve Balabanlı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ayvacık Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Ayvacık Çanakkale Arası Kaç Km? Ayvacık Hava Durumu? Çanakkale Köyleri ve Ayvacık Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Çanakkalelu iseniz Çanakkale Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Çanakkaleli Ünlüler arasında Ayvacık Balabanlı Köyünde doğan biri var mı? Ayvacık Doğumlu Ünlüler Kimler?

Balabanlı, Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı bir mahalledir.

Köy, adının nerden geldigi bilinmemektedir. Köy takriben 14. veya 15. asirda denize 2 km mesafede, Yörükler Evi mevkiinde ve bir kaynak suyuna yakın yerde kurulmuştur. Yaklaşık 1450 yıllarında ise bugünkü yerine taşınmıştır. Korsan baskınlarından uzaklaşmak veya kuzey taraflara sonradan gelen yeni komşu köylere hayvan otlaklarını kaptırmamak için daha kuzeye doğru taşınarak denizden ve kaynak suyundan uzaklaşılmıştır.

Bugünkü köy mezar taşlarından yaklaşık 1600 yıllarından önce buraya taşındığı anlaşılmaktadır. Yeni mezarlıkta granit bir şekilsiz mezar taşında eski türkçe 1111 ve mermer bir taşta 111V vb tarihler bulunmaktadır. Bununla birlikte eski mezarlık denen yerde ve ilk yerleşim yerinde tarihsiz mezar taşları mevcuttur. Cenevizlilerin elinde bulunan Midilli adasından, Anadolu kıyılarına Korsan baskınlarının yapılmasına çok kızan Fatih Sultan Mehmet, Temmuz/1462 de bu Adayı fethetmiştir. Köyün de bu tarihten önce bugünkü yerine taşındığı anlaşılmaktadır. Köyün 1450'li yıllardan önce taşındığı kesin olmakla birlikte kökeninin, ya 1350 yıllarında Karamanoğullarından batıya göç eden obalardan, ya da Selçuklular zamanında batıya göç ettirilen uç beyliklerdendir. Bu yörede uç beyi olarak görevlendirilen Karesi bey, Selçukluların dağılmasıyla 1299 da Karesi beyliğini kurmuştur. Karesi beyin soyu, Sivas-Malatya civarından gelen Danişmentlilere dayanmaktadır. Çünkü civardaki Tuzla köyü 13.yy Karesi beyliği zamanında kurulmuş olup, Karesi beyliği 1361 de Osmanlılarla birleşmiştir. 14. yüzyılda(1366) Hüdavendigar Camii yapılmıştır. Şunu da unutmamak gerekirki Sarı Saltukla 1260'larda Trakya'ya geçen Türklerden, Bulgaristan Deliorman ve Romanya taraflarından bir grup 1306 yılında Ece Halil öncülüğünde Anadolu'ya geri geçmiş ve Çanakkale Kazdağları etrafında yerleştirilmiştir.Çanakkale iline 95, Ayvacık ilçesine 30 km, Behramkale (Assos)'a 12 km, Sokakağzı Sivrice Sahiline 3 km, uzaklıktadır. Ayrıca 3 km aşağısında SarnıBalabanlı-Sivrice denilen koylar mevcuttur.Eskiden çok sakin tanınmadık bir yer olmasına rağmen şu an bu alanlarda çok sayıta otel-pansiyon ve restaurant bulunmaktadır.Geçim şartları nedeniyle son yıllarda büyük şehirlere çok göç veren köy nüfusunda önemli değişiklik olmamıştır.ancak sadece çoğusu yaşlı insanlar kalmıştır.Köyde 1 adet bakkal bulunmakta olup temel gıda ve içecek ihtayaçları karşılanabilir ayrıca sebze meyve ve diğer tüm ihtiyaçlar günlük olarak köye gelen satıcılardan temin edilmektedir. ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Fakat arıtma tesisi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur haftada birkez doktor gelmekte olup genel kontroller yapılmaktdır. Köyde elektrik ve sabit telefon internet vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup gün boyu Ayvacık ve Gülpınar'a düzenli minibüs seferleri vardır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.