Ayvacık Nusratlı Köyü

Ayvacık Nusratlı Köyü

Nusratlı Köyü haberleri, Ayvacık Nusratlı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Nusratlı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Çanakkale Köyleri Arasında yer alan Nusratlı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ayvacık Nusratlı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Nusratlı köyü son dakika gelişmeleri, Nusratlı köyüne özgü yemekler, Ayvacık Nusratlı köyünün tarihi, Nusratlı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Nusratlı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Nusratlı, Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Nusratlı Köyü Resimleri ve Nusratlı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ayvacık Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Ayvacık Çanakkale Arası Kaç Km? Ayvacık Hava Durumu? Çanakkale Köyleri ve Ayvacık Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Çanakkalelu iseniz Çanakkale Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Çanakkaleli Ünlüler arasında Ayvacık Nusratlı Köyünde doğan biri var mı? Ayvacık Doğumlu Ünlüler Kimler?

Nusratlı, Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı bir mahalledir.

Köyün kuruluşu ve adı ise; Rivayete göre 15. yüzyıla uzanmaktadır. Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferine (1516-1517) yöreden katılan Yörük delikanlılarından dördü, sefer dönüşü, köyün bugün bulunduğu yerin 1 km doğusunda bulunan Musatpınarı mevkiine[3] konaklarlar ve yerleşerek oba oluştururlar. Burası aynı zamanda Edremit-Ezine arsında yer alan meşhur "Yağcı Yolu" üzerinde önemli mola yeridir. "Mısırat Pınarı' nda konakladık" sözü, daha sonraları yolcular arasında çok söylenir olmuştur. Ancak burası hem yol üzerinde olması hem de denize açık yönde olması nedeniyle korsan baskınlarına maruz kalmıştır. Tepedeki lokantanın olduğu yer mezarlıktır.
Bugünkü yerleşim yeri
Korsanlardan korunmak ve daha rahat bir yaşam için köyün bugünkü yerine göç edilmiştir. Burası tepe arkasındadır. Arıklı, Büyük Çetmi (Y.Yurt), Küçük Çetmi, Adatepe gibi komşu köyler de hep tepe arkasına gizlenmişlerdir. İlk evlerin kurulduğu yere bir de mektep yapılmıştır. Burası halen "mektep önü" diye anılmaktadır. Terk edilen bölge ise uzun yıllar yaylacılık için kullanılmıştır. Bugün de yayla evleri bulunmaktadır.

Kaz Dağı'nın güney yamaçlarında kurulmuş olan köy, Yeşilyurt, Yeniçam ve Arıklı Köyleri'yle komşudur.

İzmir-Çanakkale Karayoluna 150 metredir. Ayrıca Küçükkuyu-Behramkale sahil yoluna 5 km toprak yol ile bağlıdır. Küçükkuyu 8, Ayvacık 17 km'dir.

Sınırları
Doğuda Asmalı Dere, Hendem Kayası; kuzeyde Çakmak, Çarşılı Tepe, Dikili Taşı, Koca Kayası; batıda "Orman Yangın Binası", Atatürk Yolu, Herek Deresi, Çatak Deresi, Soğucaksu Deresi, Değirmen Deresi; güneyde Ederemit Körfezi.
Arazi yapısı
Kaya zemin ve engebeli arazi yapısına sahiptir.
Köyün mahalleleri
Hasan Obası, Kız Taşı ve Küpyanı Mahalleleri vardır.Mısıratlı Oba, Mısıratlı Köyü olmuştur. Köyün yerleştiği yere 3 tane de çeşme yapılmıştır. Bunlar; Yukarı Çeşme, Mektep önü Çeşmesi ve Bayram yeri Çeşmesi'dir. Ancak az bir zaman sonra, bilinmeyen bir sebepten dolayı, bu üç çeşmenin suyu, içme suyu olarak kullanılmamaya başlanmıştır. Bu dönemde köyün hemen kenarına bir cami inşa edilmiştir. Caminin önüne de bir çeşme yapılmıştır (Rumi:1001)[6]. Çeşmenin yönü doğuya ve köye dönüktür
. Ayrıca misafir ağırlama geleneğinin devam etmesi için Yağcı Yolu üzerine bir "tekke"[7] ve tekkenin ardına bir de çamaşırlık yapılmıştır. Bu çeşmelerin suları köyün 1 kilometre kuzeybatısından, değirmen çalıştırılan "subaşı" mevkiinden toprak (künk) borularla getirilmiştir.
 
 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.