Bakan Kurtulmuş: "Kuzey Irak’taki referandum pazılın sadece küçük bir parçasıdır"

Bakan Kurtulmuş: "Kuzey Irak’taki referandum pazılın sadece küçük bir parçasıdır"

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Kanaatimce Kuzey Irak'taki referandum pazılın sadece küçük bir parçasıdır. Kuzey Irak'taki dostlarımızın...

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Kanaatimce Kuzey Irak'taki referandum pazılın sadece küçük bir parçasıdır. Kuzey Irak'taki dostlarımızın da bunu bu şekilde görmesi lazım. Bu ayrışma dağılma senaryolarına katkıda bulunacak adımlardan vazgeçmeleri geri adım atmaları gerekiyor. Evet referandum yapıldı ama sür'atle Kuzey Irak yönetimi buradaki durumu düzeltecek adımlar atacaktır" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde düzenlenen IFTV- Uluslararası İstanbul Film ve Televizyon Fuarına katıldı. Burada fuarı gezen Bakan Kurtulmuş, basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Televizyon programında ve dizilerde kullanılan dilin nasıl olması gerektiği yönünde sorulan soruya Bakan Kurtulmuş, "Burada Türk kültürünü değerlerini tanıtmak güzel Türkçe'mizi tanıtmak hem de bir barış dili oluşturarak bunun üzerinden özellikle Türkiye'ye karşı yapılana algı operasyonlarını tesrine çevirmek bizim dizi sektörünün de önemli vazifelerinden birisidir. Ben açıkçası bunu toplumsal sorumluluk olarak görüyorum. Bir sosyal sorumlukluk olarak görüyorum. Tabi ki kurumlarımız para kazanacaklar reyting elde edecekler bunları saygıyla karşılarım ama en önemli sosyal sorumluluklarından birisi Türkiye'nin kültür ve medeniyetini dünyaya tanıtmak. Türkiye'nin kültürel çeşitliliği ve zenginliği üzerinden de dünyada Türkiye'nin önemli bir pozitif algısının oluşmasına katkıda bulunmak olmalı" diye konuştu.

Kuzey Irak referandum sonuçlarıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Bakan Kurtulmuş, "Herkesin hassasiyetle konuyu değerlendirmesi lazım. Bölgede bir oyun oynanıyor. 1990'ların başından itibaren hatta daha geriye gidersen birinci dünya savaşından itibaren.. İkinci dünya savaşından sonra yenilenmiş versiyonuyla bölgede oynanan oyunun adı daha fazla böl, parçala, yönet. Yani bu bölgede iç çatışmalar, çelişkiler, bir takım tartışmalar Maalesef sürekli körüklenerek bu güne kadar gelmiştir. Bölge halklarının ortak çıkarı daha fazla bölünmeden değil daha fazla bütünleşmekten birleşmekten ve daha ortak hedeflere yoğunlaşmaktan geçiyor. Onun için Kuzey Irak'taki bu referandumu biz açıkçası bu perspektif değerlendiriyoruz. Bizim Kuzey Irak'taki kardeşlerimizle o bölgede yaşayan Kürt kardeşlerimizle en ufak bir problemimiz yoktur. Aynı şekilde Kuzey Suriye'de yaşayan Kürk kardeşlerimizle de en ufak bir problemimiz yoktur. Buralarda bölgedeki yeni hassasiyetleri oluşturarak bir takım ayrışma çatışma alanlarının oluşturulmasını hiç bir kimseye faydası olamayacağını özellikle de bu referandumun en çok da bölgede yaşayan kürk kardeşlerimizi huzursuz edeceğini, rahatsız edeceğini biliyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti: "Biz Türklerin, Kürtlerin, Arapların, Farsilerin diğer bu bölgede yaşayan etnik unsurların geleceği ortaklaşmadan kaderimizi birleştirmekten, imkanlarımızı çoğaltmaktan ve dayanışmaktan geçiyor. Bunu herhangi bir şekilde yarışmaya vesile olacak davranışlardan kaçınmamız lazım. Gerçekten bu sonucun bölge halklarına en ufak bir katkısı olmayacağını biliyoruz. Lübnan'da iç savaş oldu kim kazandı, Yemen ikiye bölündü kim kazandı, Suriye paramparça oldu kim kazandı. Irak'ın şehirleri paramparça hale geldi bundan kim kazandı. Asla ve asla bu bölgede yaşayan halklar değildir. Kazanan emperyal güçlerdir. Kazanan bu bölge üzerinde hesapları olan güçlerdir. Kanaatimce Kuzey Irak'taki referandum pazılın sadece küçük bir parçasıdır. Kuzey Irak'taki dostlarımızın da bunu bu şekilde görmesi lazım. Bu ayrışma dağılma senaryolarına katkıda bulunacak adımlardan vazgeçmeleri geri adım atmaları gerekiyor. Evet referandum yapıldı ama sür'atle Kuzey Irak yönetimi buradaki durumu düzeltecek adımlar atacaktır."

Bakan Kurtulmuş: "Kuzey Irak’taki referandum pazılın sadece küçük bir parçasıdır"

Bakan Kurtulmuş: "Kuzey Irak’taki referandum pazılın sadece küçük bir parçasıdır"

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.