Bayburt Çalıdere Köyü

Bayburt Çalıdere Köyü

Çalıdere Köyü Haberleri, Bayburt Çalıdere Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Bayburt Çalıdere Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Bayburt Köyleri Arasında Yer Alan Çalıdere Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Bayburt Çalıdere  köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çalıdere  köyü son dakika gelişmeleri, Çalıdere  köyüne özgü yemekler, Bayburt Çalıdere  köyünün tarihi, Çalıdere  köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çalıdere  köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çalıdere  , Bayburt ilinin Merkezine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çalıdere   Köyü Resimleri ve Çalıdere   Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Bayburt Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Bayburt Hava Durumu? Bayburt Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Bayburt li iseniz  Bayburt Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Bayburt lu Ünlüler arasında Bayburt Çalıdere  Köyünde doğan biri var mı? Bayburt Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çalıdere , Bayburt ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Eski adı Müşeverek olan köy, daha sonraki tarihlerde Çalıdere adını almıştır.Köyde Bayburt kültürü ve gelenekleri yaşanmaktadır.Folklörü Bar'dır.Köyde Bayburt şivesi olan "Gelirem, gidirem" ağzıyla konuşulur.

Coğrafi olarak Karadeniz Bölgesin de olmasına rağmen Doğu Anadolu Bölgesi'ne olan yakınlığı da göz önüne alınınca kendine has değerlerle dolu bir yaşantı bulunur. Anadoluluk denen gelenek ve görenekler Çalıdere'de mevcut iken; kendi doğasının sunduğu imkânları yetersiz gelince,ekonomik yetersizlikler insanımızı göçe zorlamış çoğunlukla yutdışına mülteci olarak gidip orada işçi statüsü kazanan vatandaşlarımız kuşaklara ayrılmaya başlayınca kültürümüzün değiştiğini yerini faarklılıkların aldığını görüyoruz.Hani o çok methetiğimiz küçüğü sever büyüğü sayarızın yerinde;deyim yerini bulur ve yeller eser.Para ayırıcı statü olarak çıkar karşımıza komşululuklsarın yerini gurbetlikler almaya başlar yabancılaşma ve devamında tamamen yok olan bir kültür çıkar karşımıza.köy merkeze 30 km uzaklıkta coğrafyası anlatılmayacak kadar güzel meşesi,çamı ve kekiğinin kokusu ile adeta doğal eczane özelliğindedir.Sularımız serin yallalarımız yeşildir.Hayvancılık ve tarıma dayanan ekonomik hayat yerini gurbete terk etmek üzeredir.köyde arıcılık desteklenirse son derece ekonomik değeri yüksek gelirler elde edilir.Islah edşilmiş sığır yetiştirile bilir.

Yemekler kültürümüzün bir parçası olarak asırlardan beri devam eden geleneksel bir yapının günümüzdeki uygulamasıdır. Bayburt yöresel yemeklerinde görülen genel özellik, un ve una bağlı yemeklerle, etli yemeklerin sebze ve zeytinyağlı yemeklerden çeşit olarak daha fazla oluşur. Bu da yörenin coğrafi şartlarının kültürel yapı üzerindeki etkisidir.

Köyün iklimi,sert karasaldır.Kışları uzun ve sert geçer, bol Kar yağışlıdır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. köyün gençleri yurtdışında çalışmaktadır şu anda 180 kişi yurtdışında çalışmaktadır.

köy ekonomisi iklim ve coğrafi şartlara bağlı olarak tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım ekonomisinin de temel kaynakları hayvan yetiştiriciliği ve bitkisel üretim teşkil etmektedir. köydeki topraksız aile Türkiye ortalamasının altında olup bu oran % 45 dır. Ancak tarımda işletmelerin küçüklüğü ve verim düşüklüğü gelir yetersizliğine yol açmaktadır. ihtiyaca cevap verememesi ve yeni işletmelerin kurulmaması nedeniyle halk genelde yabancı ülkelere ve diğer gelişmiş vilayetlere göç ederek geçimini temin etme yollarını aramaktadır. Gurbetçilik köy geçimini destekleyen bir unsurdur. Ekonomik yaşam tarihi gelişimi içinde temel özelliğini değiştirmemiştir. köyde tarım ve hayvancılık başlangıçtan beri ekonomiyi sürükleyici bir rol oynamıştır.

Örnek veregek olursak 1992 senesinde bizim aile Bursaya göç etmiştir evimizin yukarısında merada iki odalı bir yer yaptık Muhtar dahil köyün %70 i bu yaptığımız eve karşı çıktı ve dağdaki yerin parasını bizden alarak köyemi harcadılar bilinmez Bizim gibilerine sahip çıkılsaydı köyden kopmalar olmazdı ancak şunu söylemek isterim.

Köyde, ilköğretim okulu vardır kullanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyde köy odası vardır.Gelen misafirler orada ağırlanmaktadır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.