Bayburt Sarıhan Köyü

Bayburt Sarıhan Köyü

Sarıhan, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Bayburt merkezine 36 km uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyün ismi köyün arka tarafında bulunan sarıhan daglarından ve köyde bulunan sarı konaklardan esinlenerek koyulmuştur. Eski ismi haho(khaghogh)dur ermenice üzüm veya üzüm tanesi anlamına gelir 200 sene önceye kadar ermeı köyü olması nedeniyle ermenılerden kalan ama bakımsızlık nedenıyle harabeye dönmüş bazı yapılar bulunmaktadır . Köyde yerliler ve 1800 yıllarında yerleşen Hacı Tahir ailesi yaşamaktadır. ==Ankaradan(Şeyhbızın Aşireti mensubu olan Hacı Tahir ailesinin kaynaklardan hareketle Ankara öncesi yaşam yerinin yine Bayburt olduğu tahmin edilmektedir)gelen Hacı Tahir ailesi İstanbulada İşkembeci (sarıhan işkembe salonları) ve cok sayıda Çiğerci dükkanına sahiptirler.

ÇEPNİ OĞUZ TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Yemekleri:boranı,lalanga,ziron.kuşburnu corbası(tatlı corba)kete Kültrel mimari olarak göze çarpan eser sarıhan kalesidir.Kimin yaptığı tartışmalı olan kaleyi köylüler maconlardan kalma diye adlandırır bazı larıysa büyuk ıskenderin yaptırdığını iddia eder . Sanatcı siyasetci Berhan Şimşek, Çoşkun Sucukları, Özlem sucukları, Boğaziçi sucukları.bu köydendir şarkıcı ceylan(kücük) anne tarafından buralıdır, köy turnuvasına afrikadan antrönör getirerek gazetelere haber olmuş Şenol GÜNEŞ bile bu olaya şaşırarak açıklama yapmıştır.

Köyün iklimi,çoğrafi olarak doğu karadenizde bulunmasına rağmen, Zigana dağlarının denize paralel uzanması sebebiyle köyde Karadeniz iklim özelliklerinin görülmesinden çok, karasal iklim hakim olmaktadır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. bunların yanı sıra birde 150 kişi kapasiteli cami bulunmaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.