Biga Ağaköy Köyü

Biga Ağaköy Köyü

Ağaköy Köyü haberleri, Biga Ağaköy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Ağaköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Çanakkale Köyleri Arasında yer alan Ağaköy köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Biga Ağaköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Ağaköy köyü son dakika gelişmeleri, Ağaköy köyüne özgü yemekler, Biga Ağaköy köyünün tarihi, Ağaköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Ağaköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Ağaköy, Çanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Ağaköy Köyü Resimleri ve Ağaköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Biga Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Biga Çanakkale Arası Kaç Km? Biga Hava Durumu? Çanakkale Köyleri ve Biga Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Çanakkaleli iseniz Çanakkale Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Çanakkaleli Ünlüler arasında Biga Ağaköy Köyünde doğan biri var mı? Biga Doğumlu Ünlüler Kimler?

Ağaköy, Çanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı bir mahalledir.

Ağaköy, Çanakkale ili Biga ilçesine bağlı, Bursa-Çanakkale yolu üzerinde; Biga'ya 9 km, Çanakkale'ye 80 km ve en yakın denize 20 km uzaklıkta bulunan bir muhacir köyüdür.

Ağaköy bir göçmen köyüdür. XVII. yy. başında Karesi (Balıkesir) yöresi Balya Kazâsı Arabacı, Değirmenci, Mancılık ve Deller Yörükleri padişah iskan fermanıyla Bulgaristan Razgrad Umurfakıh Köyü’ne (Umurköy) uç olarak yerleştirilmiştir. Demografik köken Kayı boyu Karakeçeli oymağına dayanmaktadır. 1293 (1877-1878) Plevne savaşı ardından Balkanlardan bu yöreye yoğun bir geri dönüş yaşanmıştır. Rus ve Bulgar soykırımından kaçan yüzbinlerce Müslüman göç yolunda yaşlı ve çocuk cesedi bırakarak şimdiki yerlerine ulaşabilmiştir. İşte Hamidiye de bunlardan biridir ve köyün yerleşim tarihi 1295’tir (1879). Sultan II. Abdulhamid’ten gelen köyün adı 1943 yılında zorla Ağaköy olarak değiştirilmiştir. Ağaköylüler, Rumî 1293’te göç edildiği için benzerleri gibi doksanüç muhaciri olarak anılır. Umurfakıh’tan ilk olarak altmış hane konmuş, izleyen göç dal-gasıyla köyün nüfusu artmıştır. Hamidiye’ye ilk yerleşenlerin Eskicuma’ya bağlı Umurköy’den iki aile olduğu ardından Ayazlar, Gagova ve Gerenli’den gelenlerin de bulunduğu bildirilmiştir. Ayaz-lar’dan göçenlerin bir bölümü Bozöyük-Çokçapınar Köyü ve Bergama-Aziziye’ye konmuştur. Umurfakıh muhacirlerinin yarısı ise Balıkesir-Tatlıpınar Köyü’ne (Deliyusuflar) yerleşmiştir. Son sayıma göre Ağaköy’ün nüfusu 1800’dür. Yazar: Osman KİBAR BİLGİ: Koca İsmail (İsmail Gezen), Ağaköy-1982 Köy halkı 1880yıllarında Bulgaristan'ın Razgrad/Şumnu Umur,araplar köylerinden göç ederek (güneş gıda fabrikasının bulunduğu) koru mevkinde bulunan hamidiye mezrasının adını alarak şu anki bulunduğu yere yerleşmişlerdir.Ağaköy, ilk kurulduğundan itibaren Hamidiye olarak geçmektedir ama Biga ilçesinde bulunan Hamdibey mahallesiyle karışan postalar yüzünden köyün ismi Ağaköy olarak değişmiştir.Çanakkale iline 81 km, Biga ilçesine 9 km uzaklıktadır.Ağaköy göçmen köyü olduğundan tarım arazisi fazla değildir. Bundan dolayı; ziraat ve hayvancılığın yanında, çeşitli zanaatkar ve esnafların varlığı ile sanayiciliğin gelişmesi köyün ekonomik düzenini ayakta tutmaktadır. Köyde tarım ziraat aletleri imalatı, süt sağım makinaları imalatı,elektrik ve su hortumu imalatı, otobüs karasörü, beton çerçeve imalathaneleri, marangozlar, mobilya fabrikası, gıda fabrikası, ayakkabı imalat atölyeleri, dokuma tezgâhları (hasır, zembil örgüsü), değirmenler, internet kafeleri, öğrenci yurtları, pansiyonlar vardır. Ayrıca düğün salonu inşaatı bitirilmiş olup şu an kullanılmaktadır.Köyde ilköğretim okulu vardır ancak köyde lise yoktur. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.