Boğazkale Kadılıtürk Köyü

Boğazkale Kadılıtürk Köyü

Kadılıtürk haberleri, Kadılıtürk köyü güncel son dakika gelişmeleri, köy ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Çorum köyleri arasında yer alan Kadılıtürk köyünde vefat edenler ve köyün eski adı haberimizde.

Kadılıtürk  köyü hangi il ve ilçeye bağlı, Boğazkale Kadılıtürk  köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kadılıtürk köyü son dakika gelişmeleri, köye ait haberler, köye özgü yemekler, köyün tarihi, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kadılıtürk, Çorum ilinin Boğazkale ilçesine bağlı bir köydür.Kadılıtürk köyü (Rivayetlere Göre) yaklaşık 1700 ile 1720 yılları arasında çevre illerden gelen kişilerin önce Çorum Boğazkale ilçesine yerleşmişler ve burada geçim sıkıntısı yüzünden Kadılıtürk köyüne yerleşmişler ve Kadılıtürk köyü oluşmuştur. Kadılıtürk köyü zaman içinde gelişerek 1730 yıllardan itibaren 21hane köyün kuzeyinde bulunan ve iki köyü birbirinden ayıran derenin diğer yakasındaki köye yerleşmişlerdir. Kadılıtürk köyünde tarihi eser değerinde bir eser yoktur.Sadece köye ilk yerleşenler tarafından yapılan tarihi değeri olmayan ve şimdi kullanılmayan bir cami mevcuttur. Sınırları Boğazkale ilçesine bağlı Yanıcak köyü, Y.Kadılı köyü,Evci Beldesi Sungurlu ilçesine bağlı Salman köyü ile kesişen sınırlar içerisinde yer almaktadır.

KADILI TÜRK KÖYÜ KURULUSU

GAFFAR TAŞCIOĞLU OLDUĞU RİVAYETLERE GÖRE BİLİNMEKTEDİR 

GAFFAR TAŞCIOĞLU 4 KARDEŞ MİŞ 

1.GAFFAR

2.CAFER 

3. MUÇO 

4. KARDEŞİ TAM OLARAK İSMİ HATIRLANMIYOR.

YUKARIDAKİ KARDEŞLER ZAMANINDA TAŞ İŞLERİYLE YAKINDA İLGİLENDİKLERİ İÇİN TAŞCININOĞULLAR OLARAK BİLİNİRMİŞ

TAŞCIOĞLU SOYADI ORADAN GELMEKTEDİR

GAFFAR HARB ZAMANINDA GELİP KADILI TÜRK KÖYÜNÜN OLDUĞU YERE YERLEŞMİŞ

ARDINDAN CAFER KARDEŞİ KÖRKÜLÜNÜN OLDUĞU YERE YERLEŞMİŞ

MOÇO KARDEŞLERİDE EVCİ KÖYÜNÜN OLDUGU YERE YERLEŞMİŞ

Kadılıtürk Köyünün çevresi yer yer dağlık olup, köyün bir km. aşarsında ekilebilir alanlar mevcuttur bu alanlar yaz kış ekilebilmektedir. Köyde büyük olarak 1170 rakımlı Kale başı tepe mevcuttur . Kadılıtürk köyünde yer yer meşe ağaçları vardır bu ağaçlarda köylü halkının kışlık yakacağını karşılamaktadır. Ulaşım durumu asfalt yolla sağlanmış, başka ulaşım mevcut değildir. Sungurlu asfaltı üzerinden köye ulaşmak yaz kış mümkün olup hava şartlarından yollar etkilenmemektedir. Kadılıtürk Köyü’nün ekim alanının köy arazisine oranı ekim alanlarının daha fazla ve büyük çapta olduğu köy arazisinin ekim alanının 1/4 kadarını ancak kapsadığı ve yerleşim alanının hiç gelişme göstermediği sebebinin ise köyde iş oranının az olması nedeniyle devamlı olarak göçlerin olmasıdır.

Not: Yapılan araştırmalar, köyün kuruluş tarihi ile ilgili sağlıklı bilgi vermemektedir. Köyün yaşlı kişilerinin beyanlarına dayanılarak yapılan tespitlerde; Atalarının doğum tarihlerine bakılırsa köyün kuruluş tarihi daha eskilere dayanmaktadır. İkinci konu köyün ikiye ayrılması değil, Kafkaslardan göç eden Çerkezlerin yerleşmesiyle iki köy oluşmuştur. Yeni Kadılı Köyü, Kadılıtürk Köyünün bölünmesi sonucu değil bu göç ile kurulmuştur. Kadılıtürk Köyünden, Yeni Kadılı köyüne göç daha sonraki yıllarda gerçekleşmiştirKöyde çok eski devirlerde büyük bir yangın felaketinin yaşandığı toprağın 2-3 metre altından çıkan kalın kül tabakasından anlaşılmaktadır.Köyün Hititler zamanında bir yerleşim alanı olarak kullanılıp kullanılmadığı tam olarak bilinmemekle beraber,köydeki Kalenin Tepe adlı yerde Hititler zamanında bir kalenin ya da bir gözetleme kulesinin bulunduğu tepenin zirvesindeki hendek ve yanındaki taş yığınlarından anlaşılmaktadır.Köyün şimdiki yerleşim alanında daha çok, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma yazılı ve resimli taşlara rastlanmaktadır.(Bu kalıntıların çoğu günümüzde kaybolmuştur.) Köyün şimdiki yerleşimciler için geçmişi çok eski değildir.Yaklaşık 1800 lü yıllarda köy, çevre köy ve çevre illerden göç eden kişilerin yerleşmesiyle oluşmuştur.I.Dünya Savaşı'ndan önce Rus zulmünden kaçan bazı Çerkez aileler de Osmanlı Devleti tarafından bu köye yerleştirilince köy ikiye bölünmüştür.Yenikadılı'dan zamanla Çerkez ailelerin büyük çoğunluğu büyük şehirlere göç etmiş buraya da Kadılıtürk'ten yerleşenler olmuştur.Köyün en kalabalık olduğu yıllar 1980 lerdir.1990 yılından sonra şehirlere doğru hızlı bir göç yaşanmış ve köyün nüfusu çok azalmıştır.Köy önceden Sungurlu ilçesine bağlı iken Boğazkale'nin ilçe yapılması üzerine buraya bağlanmıştır.Ancak köy resmiyette Boğazkale'ye bağlı olsa da köylüler her türlü işlerini Sungurlu'da halletmektedirler.Köyün deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 1000 m dir.Kadılıtürk Köyü Çorum ilinin İç Anadolu Bölgesi'nde kalan kısmında bulunur.Karasal iklim hakimdir.Köyün güneyinde meşe ormanlarıyla kaplı yüksek tepeler bulunur.Köyün tarım alanları kuzeyde bulunur.Köyün güneyinde orman alanı içinde bulunan eski üzüm bağları terkedilmiştir.Köyde buğday,nohut,mercimek yetiştirilmektedir.Köyde yeterince su kaynakları bulunmadığından sulu tarım yapılamamaktadır.Hayvancılık da köyün geçiminde önemli yere sahiptir.Köyün adının nereden geldiği kesin olarak bilinmemektedir.Rivayetlere göre eskiden köye Kadı gelip köydeki ve çevre köylerdeki davalara bakarmış.KÖYDEKİ YER VE BÖLGE ADLARI: Koruluğun Düz,Öteyçe(öte geçe),Sekerman (seki harman),Tilkili,Damlalı,Büyük Çorak,Küçük Çorak,Arkaç Tarla,Tek Meşe,Deli Hoca,Kaçağın Düz,İspirin Dere,Durmuşun Dere,Haşimin Pınar,Meleğin Pınar,Arifin Pınar,Yeni Pınar,Bölükçalı,Uzun Tarlalar,Ayçilesi,Gölyeri,BağyeriGirintili satır.

Kadılıtürk , Çorum ilinin Boğazkale ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kadılıtürk  Resimleri ve Kadılıtürk  videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Boğazkale Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Boğazkale Çorum Arası Kaç Km? Boğazkale Hava Durumu? Çorum Köyleri ve Boğazkale Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Çorumlu iseniz Çorum Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Çorumlu Ünlüler arasında Boğazkale Kadılıtürk doğan biri var mı? Boğazkale Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum