Bostancı: “İthal kurbana ihtiyacımız yok”

Bostancı: “İthal kurbana ihtiyacımız yok”

Kırıkkale Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Bostancı, Kurban Bayramı'nda yerli üretimin ihtiyacı karşılayacağını ve ithal kurbana ihtiyaç...

Kırıkkale Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Bostancı, Kurban Bayramı'nda yerli üretimin ihtiyacı karşılayacağını ve ithal kurbana ihtiyaç olmadığını belirtti.

Yaklaşan Kurban Bayramı'na yönelik açıklamalarda bulunan Kırıkkale Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Yusuf Bostancı, dişi düve kesimine getirilen yasak konusunda kriterler koyulması gerekliliğine değindi. Bostancı, "Aslında dişi hayvanın kesilmemesine yönelik karar, bir önceki dönem ki bakanımızın kararıydı. Gelecek dişiyle çoğalır illa ki önemli bir kriter ama burada bir kriter konulabilirdi. Çünkü kurbanda kesilen dişi hayvanların yüzde 60'ına yakını zaten damızlık vasfı olmayan hayvanlar yani açıkçası onlardan alınan yavrular, vatana, millete külfet getirecek hayvan potansiyelidir. Çünkü, ıskarta hayvan bunlar, onlar verimli hayvan olsa zaten adam kurbanda getirip satmaz. Yüzde 60 ya da 70'i civarı sayıda satılması planlanan dişi hayvan bu durumda idi, o sebeple bu konuda bir kriter getirip bunun önünü açabilirler. Kurban Bayramı'nda Türkiye'deki yerli üretimdeki bütün hayvanlar, kurbanlık vasfını taşıyan hayvanlarımız, kurban ihtiyacını kesinlikle karşılayacak sayıda. Benim görüşüme göre bizim yurt dışından kurbanlık getirme gibi bir ihtiyacımız yok" dedi.

Bu seneki kurban fiyatları konusunda değerlendirmelerde bulunan Bostancı, "Fiyatlar bölgemizde genelde canlı ağırlıkla satılmaz ama piyasada ortalama kilosu 20 liraya denk gelen canlı ağırlık fiyatları var. Küçükbaş hayvan açısından da 900 lira ile 1200 lira arasında kuzular satılıyor. Fiyatlara baktığımızda ise geçen seneye oranla yüzde 20 civarında bir artış söz konusu fiyatlarda. Kuzu kesim fiyatları da aynı oranda arttı, 25 liraya kesilen bir kuzu bugün 33 liraya kesiliyor. Öyle olunca da üretici haklı olarak kesim fiyatını baz alarak kurbanlık fiyatında istek de bulunuyor. Bu fiyatların bu şekilde artmasını ise arz talep oranındaki değişime bağlıyorum. Eğer üretimi biraz daha artırırsak bu fiyatların yine aynı seviyelere düşeceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

"Sağlıklı olup olmadığını kontrol edin"

Kurban alacak kişilere ilk önce kurbanın sağlık olup olmadığına dikkat etmelerini öneren Kırıkkale Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Bostancı, "Bir de kurban vasıflarını içersin alacağınız hayvanlar, yani büyükbaşta yaş çok önemli bir kriter, yaşını tamamlasın. Biz bakmadık, bilmiyoruz, vebali attık, günahı vebali satıcıya gibi sözler söylemesinler. Herkesin aklı var, fikri var, bilirkişi götürsünler, bu kurbancıyı da zora sokan bir durum, o yüzden bu konulara dikkat etsinler. Dişi düve alımı yasak ama dişi küçükbaş hayvan almak istiyorlarsa illa bir veterinere götürüp muayenesini yaptırsınlar, gebelik çıkma olasılığı var, bu sıkıntıya sokan bir durum. Yani kurban alır almaz ben muayenelerini yaptırırım desinler, bizleri götürsünler, veterinerler bu konuda muayeneler yapabiliyor" ifadelerini kullandı.

Bostancı: “İthal kurbana ihtiyacımız yok”

Bostancı: “İthal kurbana ihtiyacımız yok”

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.